Baron Carl Klingspor lät 1880 bygga ett turisthotell i Råbäck med restaurang. Detta revs tyvärr ned 1982 p.g.a. förfall, synd tycker många och tror att det hade gått att ordna anslag till en restaurering då det säkert skulle kunnat klassas som kulturminne.
I dessa dagar talas det mycket om att satsa åtskilliga miljoner på projektet "Porten till Kinnekulle", meningen är att det skall främja turismen och öka strömmen av turister till Kinnekulle. Och det kan väl inte vara helt fel att satsa på ett sådant projekt men som jag ser det så är det redan idag mycket turister som dras till Kinnekulle med omnejd och det finns ju väl etablerade utflyktsmål som årligen drar mängder av besökare, problemet är bara att locka dom till att stanna kvar i närområdet och då fodras det framförallt att man kan erbjuda övernattnings möjligheter och mat och avkoppling.
Ett av dessa ställen som lockar många tillfälliga besökare är ju Munkängarna och allt som finns i dess närhet, här fanns ju en gång i tiden även tillgång till det som idag saknas, övernattning och mat. Turisthotellet var ett populärt ställe på sin tid och det är många som idag önskar att stället hade funnits kvar. Röster har de senaste åren höjts om varför det revs ner och varför man inte satsade pengar på en renovering.
Frågan är om någon är villig att satsa pengar på ett återuppförande av Turisthotellet, det lär finnas originalritningar kvar. Ett är dock säkert, det skulle öka turismen runt Kullen lika bra som någon "Port", eller varför inte kombinera de båda här i Råbäck, plats finns ju, till och med grunden till Turisthotellet finns ju kvar. Detta kan vara något för våra lokalpolitiker att ta sig en funderare på.
/Red
Vecka 21
Om du vill läsa Hällekis Kuriren från tidigare veckor klicka här för en förteckning.
Enligt tradition kommer även i år marknader att anordnas i Falkängen av de hantverkare som är verksamma där. Följande dagar är planerade marknadsdagar.
Söndagen den 30 maj
Vårmarknad med tillresande knallar och extra många hantverkare i arbete.
Söndagen den 20 juni
Barnens marknad, spelmansstämma, Röda Korset förevisar första hjälpen och åtgärder vid barnolycksfall.
Söndagen den 27 juni
Midsommarmarknad, musik av Orust dragspelsklubb.
Söndagen den 25 juli
Högsommarmarknad, sånger av Taube tolkaren Lars-Eric Frendberg.
Söndagen den 22 augusti
Höstmarknad, även då gästas man av trubaduren Lars-Eric Frendberg.
Utgrävningar vid Aranäs
Arkeologiska utgrävningar har påbörjats i närheten av den forna borgen Aranäs i Årnäs.
Efter bara ett par timmars grävande stötte man på rester från medeltida bebyggelse, man fann även ett sterlingmynt präglat i England på 1300-talet.
Fyndet av myntet bevisar att det var personer av högre stånd som vistades på Aranäs, sådana mynt fanns inte i var mans ficka.
I schaktet man gjort fann man 80 cm under jord en meterbred stenmur som visar att det stått hus här, hörnstenarna är 40 cm kraftigare än i borgen och golvet har bestått av kalkbruk. Kullerstensbeläggnigen finns också bevarad.
Att man varit så lyckosamma kan bero på att man använt sig av en så kallad georadar, den gav ett bra utslag på en yta på 40x40 meter. Man skall gräva i en månad och skall även dyka för att leta efter mer fynd, sen skall en datering göras.
Detta och tidigare fynd bekräftar att Aranäs varit betydelsefullt i den tid då Västergötland nästan blev ett självständigt rike.
Mer om Aranäs historia kan ni läsa om ni klickar här.
Musik på Bruket i Falkängen
Hällekis, lördagen den 5 juni
Program
13.00
Lidköpings stadsmusikkår och arrangerande Hällekis Musikkår marscherar och spelar från Hällesäter ner till Falkängen. 13.30
Konsert av de bägge musikkårerna. 14.00
Musikjakten - en tävling i musik. 14.45
Utdelning av "Musikstipendium i Stig Jonssons minne". 15.00
Artilleri Sextetten underhåller med musik från nu och förr. 16.00
Peoria Jazzband spelar svängig gladjazz. 17.30
Redovisning av Musikjakten. 18.00
Skara Rockarna bjuder på en dansförevisning med några av landets bästa dansare. 19.00
Skara Storband bjuder på gårdagens dansmusik. 20.00
Dragning av Brukslotten. 21.00
Normans spelar upp till dans på lövad loge.
FRI ENTRÉ
Falkängens Hantverkscentrum har öppet hela helgen
Skriv i Falkängen i höst
Även i år anordnar biblioteken i Götene och Lidköping ett skrivarläger i Falkängen, strax innan skolan börjar igen.
Detta anordnas för de som är intresserade av att skriva och är från 13 år och uppåt. Årets tema är "Framtidstro" och lägret kommer att drivas av en ung författare från Göteborg som heter Malin Lindroth, hon har skrivit tre diktsamlingar.
Allt det som skrivs på lägret av dikter, noveller, berättelser och artiklar mm under dessa dagar kommer att samlas ihop och ges ut i tidningen "Biblioteket i Fokus" som kommer att tryckas i en upplaga av 5000 ex och ges ut i Götene, Lidköpings och Skara kommun.
Om du har frågor angående lägret eller vill vara med så skall du kontakta biblioteket i Götene eller Lidköping.
Hellekis Säteri drar många besökare
För åtta år sedan tog Wilhelm och Marie Klingspor över Hellekis Säteri, och det har med åren blivit ett ställe som drar många besökare, i fjol gästades man av närmare 15 000 personer.
Det man har att erbjuda dom som kommer är en rosenträdgård, konstutställningar, kafé och en klädbutik, nytt för denna säsongen är att man också har öppnat en växtbutik där man skall sälja kryddor och perenna växter.
Till stor del används produkter som är ekologiskt odlade och närproducerade i Säteriets kafé. Många av dessa produkter tas från Säteriets eget köksland. De olika verksamheterna på Hellekis är nära sammanlänkade med varandra.
Man är glad över att man fått så många besökare och hoppas på att många skall hitta hit även i år, bra är även att besökarna respekterar de områden som är privata på Säteriet, detta är en förutsättning för att man skall kunna hålla öppet Hellekis Säteri för allmänheten.