|
|
|
|
«« Till ettan «« Till nyhetsarkivet Hembygden - Kinnekulle
I samarbete med Kinnekulle hembygdsförening så kommer Hällekis Kuriren då och då att presentera artiklar ur hembygdsföreningens digra och synnerligen intressanta material. Deras hemsida kommer inom snar framtid att genomgå en radikal förändring och bli en ytterst värdefull informationsplats för uppgifter rörande det forna livet kring Kinnekulle. I framtiden kanske även andra hembygdsföreningar kommer att ansluta sig till något som kan bli en hembygdsportal för Kinnekulle med omnejd.
Med Kinnekulle Hembygdsförening, från förr till nu…
När den kände språk- och hembygdsforskaren Johan Götlind dog 1940 fick hans hustru Märta Tamm-Götlind i uppgift av Landsmålsarkivet i Uppsala, att uppteckna så mycket som möjligt av folkets liv och arbete på Kinnekulle i gångna tider. Hon fann en bygd, som var rätt lite exploaterat av turism och nymodigheter. Hon kom att lära känna många gamla människor, födda under sista halvan av 1800-talet, och skildrar därför livet som det var under större delen av 1800-talet. Sex somrar mellan 1940 och 1951 cyklade hon runt i Kinnekullebygden och samlade information om livet bland torpare, stenhuggare, fiskare, herrgårdsfolk. Materialet omfattar ca 700 A4-sidor och finns dels hos Kinnekulle Hembygdsförening dels på Språk- och folkminnesinstitutet i Uppsala. Märta Tamm-Götlind kände ett stort engagemang för Kinnekulle, och var med då Kinnekulleortens Hembygds- och fornminnesförening bildades 1944.
I Kinnekulle Hembygdsförening har vi idag en arbetsgrupp vid namn "Livet på Kinnekulle med omnejd - genom tiderna". Samtidigt som vi nu för över Märta Tamm-Götlinds uppteckningar på diskett, så samlar vi också in nytt material från flydda tider. Tidigare arbeten om Kinnekulle vill vi alltså komplettera med minnen från 1900-talet.
Genom att publicera små utdrag ur Märta Tamm-Götlinds uppteckningar hoppas vi få kontakt med människor, som har minnen från Kinnekulletrakten och gärna vill berätta för oss om dessa.
Om ni vill berätta om era minnen från Kinnekulle eller har material, handlingar, berättelser, fotografier, urklipp eller släktforskning, som ni vill dela med er av, kan ni kontakta:
Kinnekulle hembygdsförening - hemsida
Inlagda artiklar i Hällekis Kuriren
|