"I nådens år 1150 då de ogudaktiga saracenerna, jordens avskum och Antikrists förtrupper, tillfogat de våra många nederlag i det Heliga Landet, sänkte sig Helig Ande över Fru Sigrid och gav henne en uppenbarelse som förändrade hennes liv", så inleds Jan Guillous bok Vägen till Jerusalem, den första av tre böcker som handlar om den fiktive tempelriddaren Arn Magnusson från Arnäs. Aldrig hade väl någon ens kunnat drömma om vilka konsekvenser detta skulle få de efterkommande åren för turistnäringen i Västergötland, samt vilket intresse det skulle väcka hos befolkningen för vår svenska historia i allmänhet och Västergötlands medeltida historia i synnerhet.
När nu uppmärksamheten fokuserades på Västergötland fanns det initiativrika personer som tog tillfället i akt och började bygga upp ett nätverk med samarbetspartner för att skapa kringaktiviteter i anslutning till Arn och de orter som fanns omnämnda i böckerna. Arbetsnamnet "I Arns fotspår" är nu ett välbekant begrepp, som även sträcker sig utanför rikets gränser, och innefattar allt från guidade bussturer till specialanpassade "Arn-menyer" och "Arn tatueringar", det är kanske bara en tidsfråga innan det dyker upp en Arn-burgare på de lokala hamburgerrestaurangernas matsedlar.
Kommersialiseringen och utnyttjandet av namnet Arn kan kanske i en del fall tyckas gå för långt, och kan kännas som om det präntas in i folks medvetande, men det har haft avsedd verkan, för de flesta lokaltidningar nämner åtminstone på någon rad i varje nummer namnet Arn. Denna uppdiktade person har nästan införlivats i den svenska historien, och det lär faktiskt finnas folk som frågat efter platsen för hans grav.
I förlängningen har intresset för Arn fört med sig att Arn-turisterna fått upp ögonen för Västegötlands reella medeltida historia och återkommer nu till regionen för att upptäcka den otaliga mängd sevärdheter som finns utanför Arns sfär. På detta sätt skapas en långsiktig och hållbar turism i Västegötland som kommer att sträcka sig långt in i framtiden.
Man kan heller inte undgå att ställa sig frågan hur en uppdiktad person kan skapa ett sådant enormt intresse från allmänhetens sida, det är tveksamt om det finns någon motsvarighet till detta i Sverige, eller ens i hela världen. Klart är att Jan Guillou med sina böcker om Arn har gjort mer för Västergötland och dess turistnäring än någon annan person, aldrig förr har en liknande turisttillströmning skådats, och den verkar inte mattas av, snarare tvärt om.
För att haka på denna trend och intresse har nu Hällekis Kuriren skapat denna sida om Arn, för att ge dig som läsare tillgång till så mycket information i ämnet som möjligt som finns att hämta på Nätet. Håll till godo.
Så fort något nytt om Arn dyker upp kommer det att läggas in på denna sida för att hålla er besökare informerade och sidan aktuell.