Tillbaka till Hällekis Kurirens förstasida

vecka 45 - 1999

Tidningarna och nätet

Jag kan inte låta bli att tycka att tidningsägarna i Skaraborg har en syn på internet som lite för tanken till strutsen med huvudet i sanden. På de flesta andra håll är det en stor öppenhet när det gäller att på nätet "lägga ut" nyheter från den ordinarie papperstidningen. Så inte i Skaraborg. Jag har i varje fall inte lyckats hitta någon nätversion av lokalbladen härifrån när jag varit ute på nätet och letat under besök på avlägsen ort och då gärna velat få del av nyheterna hemifrån.

Nu kan möjligen det här förhållandet ha sina speciella förklaringar. Skaraborg har av tradition varit ett mycket tidningsrikt län. Nästan jämförbart med kyrkorna, som det ju går "13 på dussinet" av på många håll. Men precis som när det gäller kyrkorna har tidningarna varit föremål för omvälvningar. För tidningarnas del har det skett genom uppköp, sammanslagningar och samarbetskonstellationer. Kyrkan skiljs från staten men när tidningarna här ska skiljas från sin hittillsvarande tvära inställning till internet som informationsspridare, är det ännu ingen som riktigt vet.

Man kan dock ana strategin bakom de senaste decenniernas utveckling på den skaraborgska tidningsfronten. Här existerar inte längre "ensam är stark"-syndromet utan från de olika maktborgarna vaktar man slugt på varandra. Det påminner lite om den förment ointagliga fästningen Sveaborg som länge dvalde över 30.000 soldater. Men som genom lite slapphet i beslutsfattandet skändligen föll när en rysk styrka på 5.000 man gick till anfall i kriget 1809.

Är det möjligen så att de som styr i tidningspalatsen i Skaraborg blundar på båda ögonen när en eller annan liten internet-styrka försöker sig på att skrapa på ett till synes starkt försvarsverk? Hur skickliga som tidningsmakare man än är i respektive hus, är jag inte riktigt säker på att synen på internet är den riktiga. Hög kvalitet vidlåter produkterna och här i Skaraborg finns en av Sveriges allra lönsammaste tidningar. Men att informations- och betalningsvägar håller på att forma helt nya mönster tycks gått tidningarna här spårlöst förbi. Verkar det i alla fall.

Generellt sett har annonsintäkterna på tidningarna i landet börjat sjunka i takt med att allt fler annonsörer flyttar över till internet, som erbjuder avsevärt lägre priser och mycket snabbare hantering. Lägg därtill möjligheten till interaktivitet, dvs kunna beställa en annonserad vara bara genom några klick. De hittills så förkättrade säkerhetsfrågorna när det gäller pengatransaktioner kommer allt snabbare fram mot en acceptabel lösning så det kan bara gälla ett eller ett par år innan affärsströmmarna vänder totalt och på ett i varje fall för dagens tidningsägare icke önskvärt sätt.

Så hur bemöter man hoten? Strutstekniken förefaller idag vara den förhärskande. Men som det stod att läsa i en ansedd datatidning häromdagen: "Tidningsföretagen kan inte längre luta sig tillbaka i tron att de sitter på en säker kassakista. De måste bli renodlade informationsföretag för att kunna överleva".

Citatet härrör från professorn vid institutionen för informationsvetenskap vid Uppsala universitet, Lowe Hedman. Som i det här fallet drar alla tidningar, även de som redan i dag har fungerande nätversioner, över en kam.

Men det finns ljus vid horisonten. Tidningsutgivarna och ett antal tidningsledare har nyligen gjort ett besök i USA i sällskap med den nyss omnämnde Uppsalaprofessorn på Washington Post, USA Today och Chicago Tribune. Man fick se hur amerikanska tidningar satsar på området interaktiva medier, berättar professor Hedman i tidningsartikeln Flera tidningar samarbetar dessutom med konkurrerande tidningsföretag för att skapa attraktiva webbplatser.

Häromdagen registrerade jag mig som abonnent på en nyhetstjänst från New York Times. Helt gratis. Jag får uppdaterade nyheter var tionde minut från världsstaden, sport- och annan statistik, nyheter från börser och marknader så snart de inträffar, aktuellt väder och femdygnsprognos för 1500 storstäder världen runt, en sökbar databas med mer än 50.000 recensioner från New York Times Book Review. Det är bara för korsordet jag behöver betala en prenumerationsavgift.

Det vore kanske något för tidningarna i Skaraborg att ta efter, om det nu råkar vara som så att de ligger i startgroparna för att "lägga ut sig på nätet". För nu är det hög tid att dra strutshuvudena upp ur sanden.

RIST

PS. Maila gärna dina synpunkter på mina kåserier - övriga hittar du i "arkivet". Skicka till ramky@telia.com DS.