vecka 13 - 2000

Rolf Apelqvist
Framtidsfunderingar

Finns det något speciellt bra framtidskoncept för Kinnekulle? Eller framgångskoncept?

Så här i början av millenniet är det kanske på sin plats att börja efterlysa de kreativa förmågor som skulle kunna medverka till att sätta Kinnekulle rejält på världskartan i en inte alltför avlägsen framtid.

Jag efterlyser alltså härmed dessa förmågor! Välkoma! Dra era strån till stacken! Tänk till!

Kinnekulle är det område i Västra Götaland som ligger våra hjärtan närmast och Hällekis Kuriren är dess givna språkrör. Här kan vi grunda en tankesmedja med målet att formulera strategier och allianser för att öka Kinnekulles attraktionskraft på snart sagt varje område.

Grunden finns redan. Vårt fina berg. Det blommande och sköna. Som ligger som en ädelsten, synlig vida omkring. Som kan attrahera förbipasserande och stimulera deras tankar till att skapa ett sug efter att upptäcka och förädla. Vårt fina berg, varifrån vi själva kan blicka ut och av den synen få inspiration till utveckling . Vårt fina berg som rymmer så mycket av vacker natur, trevliga människor och individers kluriga skaparkraft.

Hur ska det arv förvaltas som med sig bär så mycket av historiens vingslag där namn som Olof Skötkonung och Carl von Linné bara är två i högen.

Visst är Kinnekulle en ädelsten. Men fortfarande en i stort helt oslipad diamant, som jag ser det. Och när man ska gripa sig an uppgiften att forma den för framtiden tror jag inte bergsfolket ensamt mäktar med att ro det här projektet iland.

Jag hörde en gång en populärföreläsning om Södertörn, det område söder om Stockholm som dag rymmer några av miljonprogrammets kontroversiella områden. Men vars utveckling började i helt andra trakter några hundra år tidigare, närmare bestämt i Holland där konsten att göra sedelpapper just upptäckts. Och varifrån en av de skickligaste yrkesmännen på området mer eller mindre smugglades till Tumba för att där lägga grunden till det sedelpappersbruk som sedan dess svarat för en av landets viktigaste tillverkningsindustrier.

Likadant i Göteborg. Dit importerades holländare för att bygga upp själva staden, sedan lockade man dit duktiga skottar för att dra igång industri, handel och sjukvård. Det finns säkert många andra liknande paralleller, vallonerna t ex som så längre präglade svensk bergshantering.

Hur man bäst ska sköta hanteringen av Kinnekullefrågans framtid vet jag inte men varför inte pröva med lite stimulans utifrån, från andra regioner, från andra länder. Kanske finns det där någon/några som kan ge den knuff som behövs. Sådana som ser det den eventuellt hemmablinde inte ännu har upptäckt.

För visst önskar vi alla Kinnekulle all framgång. Inte motsatsen. Men, som sagt, jag tror inte vi själva riktigt har kraften att skapa det mästerverk jag i min fantasi lite kan ana men inte riktigt formulera.

Så fritt fram för alla visionärer!

RIST

PS. Maila gärna dina synpunkter på mina kåserier - övriga hittar du i "arkivet". Skicka till ramky@telia.com DS.