vecka 06 - 2000
|
Rolf Apelqvist |
Matlåda
Nu ska jag hålla matlåda ett tag.
Matlåda fanns i min barndom i form av en lockförsedd ask av aluminium i vilken min mamma la bredda smörgåsar gjorda på hennes ganska välsmakande limpor, som jag dessvärre förlagt receptet till. Pålägg var oftast leverpastej eller det som numera brukas kallas för kalvkorv, fast då hette det medisterkorv, vill jag minnas. Som köptes hos Dafgårds eller Karlgrens nere i Källby. Ibland var det prickig korv, som också gav extrasmak åt smörgåsarna.
Denna matlåda medförde jag i min ryggsäck till Järneklevs skola, där det på den tiden inte fanns något som hette skolbespisning. Utan var och en fick ha med sig smörgåsar och termos med mjölkchoklad eller vanlig mjölk i whichyvattensflaska, alltså den typ av flaskor som var försedd med patentkork. Den typen av kork finns numera på vissa utländska starkölsflaskor har jag sett och det fina med patentkorken var att den hade en gummipackning runt själva korken som dock inte var av kork utan av keramik. Det hela stängdes, eller spändes fast, med hjälp av en trådmekanism. Tätt som hellskotta, blev det.
En del kamrater hade hembakt kakbröd som smörgåsar. Med vändstekt ägg och stekt fläsk på pålägg. Tant Sara nedanför berget, mamma till min bäste kamrat Gösta, var fenomenal på att baka sådana, vilket jag berättat om tidigare. Speciellt smaskiga var de pinfärska kakorna, som ångande varma togs ur vedspisens ugn och lades upp för svalning på en bakduk som täckte hela kökssoffan. Av en sådan här brödkaka skar tant Sara efter ett tag på soffan upp fyra lika stora bitar som smakprov åt Gösta och mig. Smöret kunde först bres på när kakan blivit så pass kall att det inte smälte under kniven. Gud, så gott det var. Gösta som var ett par år äldre än jag och redan börjat dricka kaffe, doppade sin macka i kaffet och riktigt njöt när han nästan sörplade i sig det uppblötta brödet. Det blev flottiga ringar på kaffeytan av smöret, minns jag. Det såg lite äckligt ut, så det var nog för de här ringarnas skull som jag avstod från att doppa.
Att vi hade motsvarande avsmakningar hemma i min mammas kök minns jag inte, Kanske berodde det på att vi mest höll till nedanför berget hos Gösta, där stövarna Kling och Klang fanns i sin hundgård och där det var betydligt mer spännande att leka än uppe i handelsbodsmiljön hemma hos oss.
Det här matsäcksbrödet kallar jag för äkta Kinnekullemat, trots att en del av det skapades nedanför bergets fot. Det skulle kanske vara på sin plats att Hällekis Kuriren såg som en av sina uppgifter att börja samla och lagra gamla recept från Kullen och på sikt kanske från hela Vänertrakten. Det måste finnas en uppsjö av specialiteter i trakterna. Och så småningom kunde det bli en spännande bok illustrerad av chefredaktören Stefan Sjöö i egen hög person, eftersom han är synnerligen flyhänt med sin kamera, som den uppmärksamma läsaren redan kanske märkt vid några tillfällen.
Och om man nu vågar knycka ett recept från ett annat lokalt håll så får jag kanske fresta med det allra senaste på den här fronten, nämligen Kinnekullesoppa med Vänertoast som blev vinnande recept när NLT och Bjertorps Slott hade final på sin gemensamma recepttävling härförleden.
Här är recepten..
KINNEKULLESOPPA
16 tomater från Kinnekulle
Gurka
2 stjälkar blekselleri
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 kvist färska timjan
8 basilikablad
1 tsk socker
Salt och peppar
Tomat, gurka, selleri och vitlök hackas och körs i mixer. Krydda efter smak och låt stå i kylen övernatt. Silas före serveringen.
VÄNERTOAST
500 g potatis (mjölig sort)
1 dl grädde
1 msk smör
4 abborrefiléer
4 skivor kavring
1 knippe ruccolasallad
4 rädisor
40 g riven ost (Falbygdens blå)
Några kvistar dill
Koka och mosa potatisen med smöret och grädden. Stek abborren i smör. Salta och peppra. Strö salladen på kavringen, bred ut potatismoset, skiva på rädisor och riv på osten. Lägg på den nystekta aborrefilén, dekorera med dill och avnjut tillsammans med den kalla Kinnekullesoppan.
RIST
PS. Maila gärna dina synpunkter på mina kåserier - övriga hittar du i "arkivet".
Skicka till ramky@telia.com DS.