fredag 2000-06-30
000630
Doktorsvägen tar form

Ombyggnaden av Doktorsvägen bakom Centrumhuset i Götene är nu inne i sin slutfas, i september så räknar man med att det skall stå klart.

Den "Röda villan" är nu ett minne blott, och en cykelbana har anlagts närmast Centrumhuset.

Det som nu fattas är asfaltering och några mindre arbeten, sen står vägen klar och kan åter användas för dubbelriktad trafik.


000630
Inget bidrag till ombyggnad av korsning i Källby

Den planerade ombyggnaden av korsningen vid skolan i Källby kommer inte att bli av, då man inte fick något bidrag från Vägverket. Man ville förbättra korsningen då mycket tung trafik till Dafgårds går den vägen och skolan ligger precis bredvid, men Vägverket prioriterade inte korsningen ur trafiksäkerhetsynpunkt. Man kommer dock att vid Källby gård anlägga en refug, nytt övergångsställe och en ny infart för att förbättra trafiksituationen.


000630
Swedish Match varslar 16

Delar av Swedish Match produktion på tändsticksfabriken i Tidaholm skall flyttas till Turkiet, där kostnaderna är mindre. Det medför att man nu varslar 16 anställda på Tidaholmsfabriken.


000630
Hönsäter till salu

Sedan en tid tillbaka så har ju Hönsäters slott i Hällekis varit till salu för 6,5 miljoner kronor. Det finns några stycken seriösa spekulanter på slotten, men en sådan här stor affär brukar ta tid. Utannonsering av Hönsäter har även skett i Norska tidningar, och i och med det dök det upp fler som är intresserade av ett köp.


000630
Klart med fördelningen av bredbandspengar

Västra Götaland tillsammans med Västerbotten och Norrbottens län fick mest pengar när staten fördelade bredbandspengarna. Men senast år 2002 måste kommunerna vara klara med utbyggnaden annars är det risk för att man förlorar bidraget. Under åren 2001 och 2002 skall det avsättas 1,2 miljarder per år för bredbandsutbyggnaden, 800 miljoner finns i en gemensam pott som kan delas ut under år 2003 och 2004.


000630
Stora framgångar för J&J Nordic

Det går mycket bra för Blombergs företaget J&J Nordic, och sedan starten 1996 har man expanderat från två till sexton anställda och har ökat omsättningen med nästa 600 procent. Omsättningen i fjol var 32 miljoner kronor och man tror att den kommer att ligga runt 50 miljoner kronor detta år.

Företagets storsäljare vodkan Thors Hammer, lanserades i fjol i USA och man har sålt över 250 000 flaskor dit. Framgångarna har även medfört att man blivit trångbodda, och nu under sommaren så kommer man att öka lagringsytan till nästan den dubbla för att få plats.

Runt en tredjedel av omsättningen står försäljningen till storkök för, det är produkter som matlagningsvin, vinäger, olivolja och dressing. En restaurang och butik finns även som komplement, och de vinprovningskvällar man anordnar är populära.


000630
Källefalls bryggeri till salu

Redan 1999 upphörde driften vid Källefalls bryggeri, nu hoppas både ägarna och Tidaholms kommun att någon skall vara villig att ta över verksamheten och fortsätta bryggeriverksamheten. Ägarna har tidigare försökt sälja bryggeriet men inte lyckats, så nu har dom ansökt om att företaget skall sättas i konkurs.

Den som är intresserad av att starta en bryggerinäring får ett komplett bryggeri som det har investerats ca tre miljoner i utrustning i, om han bestämmer sig för att köpa Källefall.


000630
Sköterskor i Götene kan inte ta ut full semester

Det råder personalbrist inom sjukvården i Götene kommun, sköterskorna kan inte ta ut sina fyra veckors sammanhängande semester. Man har hyrt in extra personal men det räcker inte till så man får extrainkalla sköterskor som skulle haft semester. I framtiden planerar man att göra om halvtidstjänster till heltid för att få tag på fler sköterskor.


000630
Förlängt tillstånd för briketter

Paroc i Hällekis har sedan drygt ett år använt sig av en form av briketter som råmaterial i sin mineralullsproduktion, man hade tillstånd att pröva dessa fram till den 1 juni i år, men nu har Miljödomstolen i Trollhättan gått med på en förlängning av detta fram till den 31 mars 2001.

Miljö- och byggnämnden i Götene tycker det är märkligt att Paroc inte har kunnat presentera en utredning, då man har haft tillstånd till detta sedan 1995, och man vill att Paroc kommer in med en delrapport senast den 1 september i år.


000630
Ännu oklart om Kinnekullebanan

Hur det skall gå med bidrag Kinnekullebanan i framtiden skulle förra veckan ha presenterats av Rikstrafiken, vid en tidigare preliminär rapport så rankades inte Kinnekullebanan speciellt högt, utan hamnade långt ner på bidragslistan.

Om banan inte får något statligt bidrag kan det eventuellt bli aktuellt att regionen eller Västtrafik går in med det kapital som saknas, förra året fick Kinnekullebanan 8 miljoner i statligt bidrag. Annars är det risk för nedläggning någon gång under nästa sommar.


000630
Tältkåta vid Gum

Ett tillfälligt tillstånd för att sätta upp en tältkåta vid Gum har getts av miljö- och byggnämnden i Götene. Tältkåtan som är 8 meter i diameter skall användas för servering av cateringmat i samband med de turridningar på islandshästar som man kommer att anordna där inom kort.


000630
TBE upptäckt i Björsäter

I Björsäter utanför Mariestad har det upptäckts flera fall av den fruktade fästingsmittan TBE. Man håller nu på med en undersökning av alla bybor, och det kan även bli aktuellt med fler undersökningar i Skaraborg. De som vill kommer att få möjlighet att vaccinera sig mot TBE.


Om denna sida visas separat, klicka här för att ladda alla ramar och komma till Hällekis Kurirens första sida. Hällekis Kuriren » » »  [ reload frames ]