söndag 2000-06-18
000618
20 arter fridlyses i Västra Götalands

Västra Götalands län är nu färdiga efter en omfattande översyn angående arter som skall fridlysas. Fridlysning innebär ett förbud mot att skada eller föra bort vilt levande exemplar av vissa arter, men fridlysning påverkar dock inte jord- och skogsbruk.

De 20 växtarter som Länsstyrelsens beslut att fridlysa är ett komplement till Naturvårdsverkets nationella fridlysning av ca 300 arter.

Arterna är följande: blåsippa, fjällskära, fältgentiana, gulsippa, idegran, krusbräken, kung Karls spira, kustgentiana, kustarun / topparun, murgröna, praktbrunört, puktörne, rosenrot, safsa, skogsklocka, smörbollar, sumpgentiana, tibast, ängsgentiana och ängsskära.


000618
Fria lokaler

Det socialdemokmatiska förslaget att erbjuda föreningar fria lokaler togs i veckan upp i kommunfullmäktige.

Man räknar med att satsa 400 000 kronor, och någon skattehöjning skall inte behövas för att genomföra detta förslag.

Det kommer eventuellt att bli en liten avgift för de föreningar som bokar lokaler så att man inte bokar en lokal och sen inte nyttjar den.

Något beslut i ärendet togs dock inte vid detta debattillfälle.


000618
Kommunen köper Björkullasand

Nu är det klart, Götene kommun klubbade i veckan igenom beslutet att köpa ett markområde runt badplatsen i Björkullasand av Birka Energi för 940 000 kronor.

Man kan få ett statligt bidrag på halva köpesumman, men det är ännu inte klart. Om det sen skall komma att bli ett naturreservat beror på staten.

Någon exploatering av området kommer inte att ske utan det skall även i fortsättningen vara fritt fram för alla som vill åka dit och bada på den fina naturbadplatsen.


000618
Suveränt översättningsprogram

Visst vore det bra att ha ett översättningsprogram i datorn vid de tillfällen man stöter på ord som man inte förstår. Men tyvärr brukar ju dessa kosta en del, och alla översätter ju inte till svenska.

Men det finns ett program som är gratis och som översätter engelska ord till 11 andra språk, däribland svenska, dessutom är det snabbt och mycket lättanvänt.

Babylon, som programmet heter, finns att ladda hem på sidan www.babylon.com, och när du väl har installerat det i din dator är det bara att markera ett ord och trycka en tangentkombination och högerklicka med musen så får du översättningen direkt på skärmen.

Babylon konverterar även valuta, tid och distanser, och vill man, så går det även att ladda hem ett tillägg som gör att Babylon läser upp det engelska ordet man vill ha översatt.

Helt klart blir man imponerad av detta program, ett av de bästa som finns för närvarande, att det sen är gratis gör ju inte saken sämre.


000618
Klart med budgetförslag i regionen

I fredags vid regionstyrelsen möte antogs socialdemokraterna, folkpartiet och centerns minoritetsbudget efter många timmars debatt, och så här fördelades rösterna: 70 röster för socialdemokraternas budgetförslag, moderaternas förslag fick 31 röster.

Helt kort kan budgeten beskrivas så här: en skattehöjning med 75 öre, man satsar på hälso- och sjukvården och den arbetssituation som personalens har, den regionala utvecklingsstrategin skall få mer resurser så det skall gå att genomföra det man tänkt sig.


Om denna sida visas separat, klicka här för att ladda alla ramar och komma till Hällekis Kurirens första sida. Hällekis Kuriren » » »  [ reload frames ]