Bygdevandring i Trolmen

Kinnekulle Hembygdsföreningen genomförde en av sina bygdevandringar i Trolmen lördagen den 12 augusti. Ett 50-tal personer slöt upp vid startpunkten som var vid Trolmens station.
Nils Nykvist som bor i Trolmens station sedan 1989 tog emot vandrarna i sin fars gamla stinskläder, fadern hade varit verksam som stins men inte på Trolmen. Nils berättade under ett ösregn att jänvägen startade år 1897 på Kinnekulle och att stationsbyggnaden på Trolmen byggdes år 1909. Fortfarande finns en hållplats på Trolmen och Kinnekulletåget stannar där några gånger per dag.

"Stinsen" Nils Nykvist i sin fars avlagda stinsuniform guidade vid Trolmens station.

Vandringen fortsatte upp förbi godset Trolmen , Irene Fors Lindblad som under sin barndom bodde i ett av arbetarbostäderna på Trolmen berättade om livet på gården. Godset är känt sedan 500 år och man vet att Trolmen ursprungligen bestod av gå gårdar Lilla Trolmen och Stora Trolmen, under ca 200 år tillhörde Trolmen släkten Stake. I mitten av 1800-talet startade Trolmen en omfattande stenbrytning och kalkbränning, rörelsen expanderade och ett hundratal personer bodde på och omkring gården. Under denna storhetstid växte byn Hökastan upp där många av arbetarna bodde. Kalkgruvan startade i mitten av 1800-talet av Thorsten Andersson som då ägde gården, kalken forslades från Trolmen hamn. På gården fanns två skutor som forslade kalken på Vänern. När järnvägen kom i bruk upphörde transporterna via sjövägen och den släckta kalken fördes med kalkbanan ner till stationen.

Cecilia Waern berättade att i Märta Tamm-Götlinds uppteckningar från 1940-50-talet finns noteringar om att det förekommit odling av tobak på godset vid sekelskiftet. Vid denna tid fick de mindre barn jobba med de enklare sysslorna som bevattning av plantorna och tjyvning av plantorna. Barnen arbetade med tjyvningen av plantorna i några veckor blev yra och påverkade av tobaken. När tobaken skördats torkades den och av resterna samt blasten gjordes snus av mindre bra kvalitet.

"Trollehöjd" Irene Fors berättade om sitt barndomshem och nuvarande sommarbostad, gamla "Koopra" affären i Trolmen.

Vid torpet Hästhagsbacken "Kransatorpet" stanna vandringgruppen till, Bengt Krantz som bott i torpet mellan 1934-64 berättade om sin uppväxte, torpet låg och ligger även nu under Hjelmsäter.

Vandringen fortsätter ner mot stationen igen och passerar husen Solhaga och Solvik som byggts av Oskar Göransson. Fastigheten Trollehöjd som byggdes år 1915 och startade som affär "Koopera" som man sa i bygden var troligtvis en av de tidigaste kooperativa affärerna i landet. Att det fanns marknad för två affärer inom ett litet upptagningsområde dels Klassons handelsbod i Hökastan och "Koopera" i Trolmen förklarar Irene Fors med att "Kooperas" varuutbud bestod av tobaksvaror och öl vilket inte förekom i Hökastan då de tillhörde Pingströrelsen. Affären var verksam fram till mitten av 1950-talet och därefter har fastigheten varit enbart bostad. Verandan på framsidan av Trollhöjden har också sin historia, enligt uppgift kommer denna säregna veranda från Medelplana skola.

Bygdevandringarna är populära aktiviteter som ordnas några gånger under året av Kinnekulle Hembygdsförening vid detta tillfälle kunde man konstatera att många nya ansikten deltog i vandringen. En lyckad dag för många att få komma närmare sin bygd.

Text: Lena Brodin
Foto: Freddie Wendin
Artikeln publicerad: 060815


Copyright © Hällekis Kuriren, Duhagsvägen 1E, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com