Taxiförare kan rädda liv

Hälften av alla som dör i bil har inte haft säkerhetsbältet på. Om alla använde bälte skulle cirka 80 liv i trafiken sparas varje år. Västtrafik kör dagligen cirka 6 000 resor med anropsstyrd trafik. Av dem är en tredjedel skolskjutsar.

- Jag kör inte ifrån hållplatsen förrän alla barn har sitt bälte på, säger Jonas Bertilsson på Taxi Skövde som kör skolskjutsar i Västtrafiks regi.

Taxiförare Jonas Bertilsson

Många barn är i behov av anropsstyrda skolskjutsar, det vill säga skolskjuts med taxi eller specialfordon. De fordon som kör i Västtrafiks regi ska alltid vara utrustade med säkerhetsbälte. Är barnen under 15 år säger lagen att föraren ansvarar för att de har bältet på.

- Det är väldigt viktigt med bälte. Föräldrar och lärare litar på oss och det skulle kännas väldigt olustigt att åka iväg med barn som inte är fastspända. Det har jag nog med mig hemifrån. Jag har barn själv och det faller sig naturligt att de ska ha bälte, säger Jonas Bertilsson.

Det är i stort sett aldrig några problem med att få barnen att sätta på sig bältet.

- De flesta tar på sig bältet med automatik. De är väldigt duktiga, särskilt de yngre barnen i lågstadiet, säger Jonas Bertilsson.

Även särskoleelever är bra på att använda bälte.

- De har ofta god hjälp av lärare som brukar påminna dem innan de ska åka, säger Jonas Bertilsson.

Personer över 15 år är enligt lag själva ansvariga för att ha på sig säkerhetsbälte.

- Självklart hjälper vi förare gärna till när det behövs. Vi kör ju många rörelsehindrade personer och de behöver nästan alltid ha hjälp, säger Jonas Bertilsson.

Men det ligger också i förarens intresse att se till att resenärerna sitter fastspända. En obältad passagerare i baksätet kan döda den som sitter i framsätet vid en krock. Vid 50 km/h är kraften från en vuxen person som slungas mot sätet framför lika stor som vikten av en mindre lastbil. Då håller inte bilbältet i framsätet och båda råkar illa ut.

Har du alltid själv på dig bilbältet?

Ja, faktiskt. Som förare får man föregå med gott exempel. Skulle man glömma bältet så blir det ett förfärligt oväsen. Passagerarna är väldigt uppmärksamma på det vilket är bra.

Pressmeddelande från: Västtrafik
Artikeln publicerad: 060808


Copyright © Hällekis Kuriren, Duhagsvägen 1E, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com