Många funktionshindrade har uppfattningen att det inte går att åka buss när man sitter i rullstol. Det trodde även Maria Stomberg, tills hon prövade själv.
- Det var väldigt positivt. Jag trodde inte att det skulle fungera så bra, säger Maria Stomberg från Skövde.
Det är ungefär ett och ett halvt år sedan som Maria blev en av Västtrafiks teståkare i Skaraborg. Idag är hon en van resenär.
- Jag var ute och åkte senast i förra veckan och tycker att det fungerar jättebra, säger Maria.
Senast år 2010 ska kollektivtrafiken vara tillgänglig för 90 procent av de funktionshindrade. Det betyder att funktionshindrade ska kunna använda Västtrafiks tjänster i lika hög grad som andra resenärer. För Maria är det därför en självklarhet att ställa upp som teståkare för Västtrafik.
- Det är min skyldighet att ta reda på hur saker och ting fungerar. Det är lätt att klaga, men med större inblick i verksamheten blir det enklare att ställa relevanta krav.
Som teståkare tittar Maria på vad som är bra och vad som är mindre bra när det gäller till exempel utformning av bussar och hållplatser. Mest nöjd är Maria med bussarnas ramper och låggolv.
- Den kombinationen är kanonbra.
Däremot är hon mindre nöjd med att rullstolar inte enligt lag behöver vara fastspända i stadstrafiken.
- Det är en otrygghet att inte kunna sitta fastspänd. Jag tycker att min stol borde sitta fast precis som övriga resenärers stolar gör. Men det är något som statsmakterna bestämt, så det kan tyvärr varken vi eller Västtrafik göra något åt, säger Maria.
Att vara teståkare innebär inte att komma med pekpinnar. Syftet för de delaktiga är att öva sig på att åka kollektivt men också att vänja förarna att bemöta funktionshindrade på ett bra sätt.
- Vi kan montera in hur många mekaniska hjälpmedel som helst men så länge inte bemötandet från förarna fungerar så klarar vi inte tillgänglighetsanpassningen, säger Peter Svensson på Västtrafik Skaraborg.
Maria ser klara skillnader nu jämfört med tidigare.
- Överlag har det blivit en mycket mer positiv inställning från förarna. Förr märktes tendenser till att förarna tyckte det var lite jobbigt när jag skulle åka med men det har blivit mycket bättre. Vi funktionshindrade har också blivit mer vana att åka kollektivt och övriga resenärer är snabba med att hjälpa till när det behövs, säger Maria och hoppas att förarna fortsätter vara uppmärksamma.
Det är fortfarande relativt få funktionshindrade som tar bussen istället för att åka färdtjänst.
- Många funktionshindrade tror inte att det funkar, därför är det viktigt att sprida informationen så att fler vågar åka. Även om bussen inte kan ersätta färdtjänsten helt och hållet så kan man i alla fall till stor del åka med den vanliga kollektivtrafiken. Mitt råd till dem som ännu inte har vågat åka buss är att prova. Om man är osäker kan man ha någon med sig första gången. För mig är det en mycket större frihet att åka buss än att åka färdtjänst. Jag vet när bussen går och jag vet när jag kommer hem.
Viktigast av allt är att jag kan åka på samma villkor som andra resenärer, säger Maria.