Veckans miljöruta - Badklåda och algblomning

Vid alla större strandbad i Götene kommun testas vattnets kvalité under badsäsongen var 14:e dag. Resultaten finns att se på Smittskyddsinstitutets hemsida - Badplatsen. Eftersom det tar några dagar att analysera proverna så blir det en tidsförskjutning mellan provtagning och publicering av resultatena. Sidan innehåller också annan information om och runt strandbad. I samband med regn så kan dock vattenkvalitén temporärt försämras eftersom material då spolas ut från land.

Vid otjänliga vattenprover kommer strandbadet att stängas av tills dess ett påföljande prov visat att vatten kvalitén har förbättrats. Omprov tas alltid inom 5 dagar efter det första provet när analysresultatet är otjänligt.

Vid varm väderlek och vattentemperatur (över +15 C) kan det i näringsrika vatten ske en massiv tillväxt av växtplankton s.k. algblomning. Då grumlas vattnet och ändrar färg. Vid grumligt och algblommande vatten är det bra om känsligare personer t.ex. barn och även husdjur undviker att bada eftersom plankton kan producera giftiga ämnen. Grumligheten kan dock också bero på höga halter av pollen och växtsporer. Symtomen är illamående, hudirritation, magproblem eller feberattacker. Hos djur är första tecknet kräkningar och diarrer. Har du eller hunden badat i vatten med algblomning bör man duscha efteråt. Fiskar kan dö av giftalger men det är högst ovanligt att alggifter överförs från fiskar till människa.

Badklåda/cerkarier (cerkariedermatit) - är en ofarlig och självläkande parasitorsakad åkomma som drabbar badande på grunt vatten i sötvattensjöar. Cerkarierna är små, inte synliga för blotta ögat, och simmar fritt i ytvattnet. De kan "av misstag" angripa en badande människa i stället för en fågel eller snäcka och tränga in någon millimeter i huden, där de dock dör relativt snabbt. Resultatet blir ett kliande utslag liknande ett myggbett som kan bli kvar i c:a 1 vecka. Enstaka individer kan drabbas av en starkare allergisk reaktion med feber.

Läs mer på http://badplatsen.smittskyddsinstitutet.se/

Miljö- och byggenheten
Artikeln publicerad: 060626


Copyright © Hällekis Kuriren, Duhagsvägen 1E, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com