Dyrare körkort när Vägverket drar in provorter

Vägverkets förarprovsenhet tar bort möjligheten att göra teoriprov och/eller köra upp på flera orter i Sverige. Beslutet gör körkortet dyrare då körkortsaspiranterna tvingas åka långa sträckor och lägga ner mycket tid på att övningsköra och göra proven på annan ort.

Trafikskolor från hela landet rapporterar att Vägverket har börjat dra in provorter för både bil, motorcykel och tyngre fordon. De orter som drabbas och som STR har fått bekräftade är Lysekil, Falköping, Mariestad, Östhammar, Kristinehamn, Karlskoga, Haparanda, Pajala, Älvsbyn och Åmål. När det gäller prov för tyngre fordon har STR fått bekräftat att följande orter drabbas: Nässjö, Vetlanda, Vimmerby, Nyköping, Eskilstuna, Uddevalla, Kristianstad, Oskarshamn och Hässleholm.

Vägverket planerade en liknande åtgärd redan 1997, då 64 provorter var hotade (lista bifogas). När förslaget blev känt fick det stark kritik från bland annat trafikutskottet, länsstyrelser, kommuner, trafikskolor och körkortsaspiranter. Vägverket tvingades då att backa i frågan. I de nu drabbade orterna väcks återigen protester. I Karlskoga och Östhammar har både kommunledning och det privata näringslivet protesterat mot beslutet.

– Vägverket tar bort möjligheten till uppkörning och teoriprov på de här orterna med argumentet att det sparar pengar, men i realiteten flyttas bara kostnaderna över till körkortseleverna och körkortet blir dyrare, säger Berit Johansson, förbundsordförande i STR.

De drabbade orterna mister inte bara servicen som sådan, agerandet bidrar också till en utarmning av det lokala näringslivet när trafikskolor kan tvingas flytta eller lägga ner som en följd av att elever vill övningsköra på den ort där de senare ska köra upp. Privatekonomiskt slår det mot eleverna på de drabbade orterna vare sig trafikskolan på orten finns kvar eller ej. Istället för att eleven avsätter tid och betalar för en 40-minuterslektion på hemorten får hon/han nu plötsligt avsätta en halvdag i tid och ta ledigt från skola eller arbete, vilket innebär avsevärt ökade kostnader.

Vägverket har tidigare också argumenterat för indragning av vissa orter på grund av att de saknar en tillräckligt varierad trafikmiljö, då främst tät stadstrafik. Men mindre orter erbjuder andra svårigheter, till exempel landsvägskörning på 90-väg med alla trafikslag blandade. Det finns inte heller några vetenskapliga belägg för att de som kört upp på en mindre ort är mer olycksdrabbade än de som kört upp i storstadstrafik.

– Provverksamheten ska vara lättillgänglig i hela Sverige och medföra ungefär samma kostnader för alla elever. Istället för att centralisera borde Vägverket göra proven mer tillgängliga. Med dagens datakommunikation går det till exempel utmärkt att göra teoriprovet tillgängligt på mindre orter, om bara viljan finns, säger Berit Johansson, förbundsordförande i STR.

Allmänna Nyhetstips
Artikeln publicerad: 060527


Copyright © Hällekis Kuriren, Duhagsvägen 1E, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com