Nära hälften av de omkring 350 bilister som varje år dödas i trafikolyckor är obältade. Bland de ungefär 150 bilister som omkommer i singelolyckor är andelen ännu högre, två tredjedelar har inte använt bilbältet vid olyckstillfället. Detta framgår av data från Vägverkets djupstudier av dödsolyckor i trafiken.
- Bilbältet är den enskilt viktigaste delen av skyddssystemet i bilen. Bältet reducerar risken att dödas vid en kollision med i genomsnitt ca 50 procent. Vid kollisioner i tätortstrafik, som oftast sker i relativt låga hastigheter, är skyddseffekten ännu större. Krockkuddar är ett bra komplement till bilbältet men kan aldrig ersätta detta, inte ens i låga hastigheter, säger trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall vid Vägverkets huvudkontor.
Av de omkring 350 bilister som dödas i trafikolyckor under ett år har 46 procent inte använt bilbälte vid olyckstillfället. Framför allt är det män som inte har använt bälte 51 procent av de dödade männen har inte använt bälte, mot 28 procent av kvinnorna. I singelolyckor var 66 procent av männen och 22 procent av kvinnorna obältade. Olikheterna kan till en del förklaras av att användningen av bilbälte hos kvinnor i genomsnitt är tio procentenheter högre än hos män.
Polisen, NTF och Vägverket gör därför en ny riksomfattande satsning för att öka bilbältesanvändningen och därmed rädda fler liv i trafiken. Under tiden 28 april-7 maj kommer Polisen att skärpa kontrollen av bilbältesanvändningen. Den skärpta övervakningen kompletteras med information till främst bilister i tätortstrafik och yngre förare. Informationsinsatserna drivs gemensamt av Vägverket, Polisen och NTF.