Vad förknippar vi mest med påsken? - Ägg, naturligtvis!

Under påskveckan äter vi som allra mest ägg i Sverige, hela 2000 ton. Det är mer än dubbelt så mycket som under övriga vårveckor.

Traditionen att äta många ägg till påsk har gammalt ursprung. Redan på Hedenhös tid firade våra förfäder vårens ankomst med rejäla äggkalas. Därtill värper hönorna fler ägg under denna tid, vilket ger utrymme för ett ökat äggätande.

Ungefär sex miljoner svenska värphöns bidrar till årets fest. Drygt hälften av dem är frigående, medan 30 procent lever i burar med sandbad och sittpinnar. Knappt tio procent finns kvar i de gamla, utdömda burarna. Som s-ledamot i riksdagens miljö- och jordbruksutskott är jag angelägen om att det sker en snabb förbättring även för dessa tio procent. Ett ökat konsumenttryck kan förmodligen bidra; när konsumenterna ställer krav på äggen som de köper tvingas bönderna att modernisera.

Detsamma gäller äggens kvalitet. Som konsumenter vill vi kunna lita på att svenska produkter är fria från gifter och sjukdomar. Sverige har nått långt i ambitionen att aldrig acceptera livsmedel som är farliga för människors hälsa. Sverige har också världens strängaste djurskyddslagstiftning, något vi är mycket stolta över. Vad äggen beträffar är salmonellakontrollen hård och hönsens foder får inte innehålla antibiotika, hormoner eller syntetiska färgämnen.

I Sverige har vi den så kallade försiktighetsprincipen som rättesnöre för livsmedel. Att låta försiktigheten styra innebär att om det finns skäl att tro att ett livsmedel medför risk för människors hälsa, så måste åtgärder omedelbart vidtas, även om det saknas vetenskaplig bevisning för denna risk. Sverige är det enda land i världen som testar för alla förekommande salmonellaarter. Genom noggrann hantering som tvättning tas 99,5 procent av eventuella smittoämnen bort.

Vi har all anledning att vara tacksamma för de höga kraven, inte minst med tanke på fågelvirusets intåg i Sverige. Väljer vi att äta svenskt finns ingen anledning till oro.

Konsumenten har makt att påverka. Inte bara sin egen hälsa utan också förutsättningarna för att svenska producenter kan fortsätta stå för kvalitet. Deras överlevnad hänger på de val vi gör i matbutiken. Det borde vara vår skyldighet att utnyttja den makten när vi kan!

Alla svenska ägg är märkta med en kod som anger produktionsform och vilken gård som äggen kommer ifrån. Håll utkik efter ursprungsmärkning och inte bara innehållsförteckning – vi kan välja att äta sunt. Och då är den goda svenska livsmedelsstandarden till utmärkt hjälp.

Carina Ohlsson
Riksdagsledamot (s) i Miljö-och Jordbruksutskottet
från Lidköping
Artikeln publicerad: Artikeln publicerad: 060410


Copyright © Hällekis Kuriren, Duhagsvägen 1E, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com