Snart doftar det nybakat bröd på Falkängen
I Falkängens före detta delikatessbod fixas det och donas för fullt, inredningen är borta och allt håller på att målas om. Det är Emil Årmarker som driver caféet på Falkängen och kocken Per Andréason som förbereder uppstart av Kinnekullebygdens enda bageri.
Tillsammans har dom startat bolaget Kinnekulle Gourmet som bl.a. kommer att öppna upp ett bageri på Falkängen nu till våren, detta kommer troligen att gå under namnet Kinnekulle Bageri & Delikatessbod.
Merparten av utrymmet kommer att gå åt för bageridelen men det kommer även att hålla ett stort utbud av främst hemmagjorda produkter i form av sylt, gelé, marmelader och safter m.m. men även ett brett sortiment av allt det Kinnekulle har att ge.
De bägge kockarna kommer att vidareutbilda sig inom bagerikonsten några veckor före man öppnar och inriktningen blir enklare bakning av matbröd, bullar och kakor. Försäljning av bageriprodukterna och delikatesserna kommer att ske i bageriet men även på Falkängens café.
Idén till detta har funnits sedan Emil tog över caféet förra året och tanken var att förlägga bageriet till den byggnad där den gamla handelsboden finns på Falkängen, där det även skulle ske försäljning. Detta visade sig senare inte vara genomförbart på grund av allt för stor och kostsam ombyggnad.
|
Emil Årmarker och Per Andréason i renoveringstagen
|
De flesta inventarier till bageriet är redan införskaffade men man letar fortfarande efter en bra degblandare. Om ca fyra veckor skall allt vara klart om allt går enligt planerna.
Inom företaget kommer man även att syssla med catering och "chef in your kitchen", man har redan fått beställning på ett helt vegetariskt bröllop, vilket är lite ovanligt.
Under sommaren kommer man att vara det enda öppna bageriet i kommunen och Emil och Per hoppas på att den ljuvliga doften av nybakat bröd skall locka många till inköp.
I de framtida planerna finns även att anordna grillkvällar på Falkängen, men om det kommer att ske redan i sommar är man inte säkra på än.
Öppettider blir dagligen mellan 10-18, men då man börjar baka tidigare på morgonen så är morgonpigga välkomna in redan före officiell öppningstid om man önskar färskt bröd sin till frukost.
Själva byggnaden som inrymmer det nystartade bageriet uppfördes troligen i slutet av 1800-talet eller i början av 1900-talet som bagarstuga av ortens cementindustri. Här kunde befolkningen göra sina stora brödbak i två stora vedeldade bakugnar som stod mitt i lokalen. Senare togs lokalen över av Vigge Engblad som här drev en cykelverkstad. På 50-talet byggdes fastigheten om till fryshus där de boende på orten kunde hyra små frysfack då moderniteten färdigfrysta varor så smått börjat säljas i butikerna. Fryshuset gick dock ett varmt öde till mötes under 1960-talet då det förstördes av brand. Det renoverades och gjordes om till garage och har sen under de senare åren haft ett flertal olika verksamheter under sitt tak, bl.a. antikbod, fisk- och ostförsäljning, delikatess bod m.m. Nu vänder man tillbaka tiden och använder byggnaden till det som den en gång var menat att vara, ett ställe för brödbakning.
Huset har för övrigt lokalt alltid kallats "bakestôva".
Artikeln publicerad: 060327
|