Distanshandel blir allt vanligare i Sverige. Två av tre svenskar distanshandlar minst en gång om året. De främsta anledningarna till att handla på distans är för att det är billigare och enklare än att handla i butik. Det visar en ny undersökning som SIFO gjort på uppdrag av Posten.
Förra året omsatte den svenska distanshandeln (1) närmare 15 miljarder. Det var en ökning med tio procent jämfört med året innan. E-handeln ökade mest, drygt 30 procent.(2)
- Allt fler svenskar upptäcker fördelarna. Det är uppenbart att distanshandeln möter dagens behov av att spara tid och göra vardagen enklare, säger Andreas Falkenmark, vice VD på Posten.
Posten har allt sedan postorderförsäljningen startade i slutet av 1800-talet haft en roll inom distanshandeln. Idag betyder den mer än någonsin för Postens verksamhet.
- Förr var distanshandeln begränsad till några få varugrupper. Idag ger den tillgång till ett mycket större utbud och bredare sortiment än den vanliga detaljhandeln. E-handeln innebär också förenklade prisjämförelser och i många fall lägre priser. Det är orsaker till att distanshandeln fortsätter att växa, fortsätter Andreas Falkenmark.
SIFO har på Postens uppdrag genomfört en undersökning om distanshandel. Några av de viktigaste resultaten är:
Två av tre svenskar distanshandlar. 30- till 49-åringar handlar oftast men även 50-64 åringar handlar frekvent. Män handlar oftare än kvinnor.
Billigare och enklare på distans. De främsta skälen för att distanshandla är att det är billigare och enklare än att handla i butik.
Internet dominerar. Internet är det vanligaste sättet att beställa varor på när svenskarna distanshandlar. På andra plats kommer beställningsformuläret i postorderkatalogen och på tredje plats telefonbeställning.
Stora skillnader mellan kvinnor och män. Kvinnor handlar oftast kläder på distans medan män oftast handlar hemelektronik.