Med 15 minusgrader under den gångna natten verkar sommaren väldigt avlägsen, men likväl kommer vi i natt att gå över till sommartid. Klockan två hoppar timvisaren fram en timme vilket i praktiken kommer att innebära att det blir åter blir lite mörkare på morgonen medan vi får mer nytta ljuset på kvällarna.
Sommartid infördes i Sverige 1980 och är en anpassning till arbetsdagarna i det industrialiserade samhället. Solens upp- och nedgång styr inte längre vå arbetsdag utan vi följer fasta klockslag. Under normala omständigheter så inleder vi vår vakna period på dygnet med arbete, och genom införande av sommartid så får vi större andel dagsljus under vår vakna tid.
Sommartid används i omkring 70 nationer runt om i världen, de flesta av dem i Europa. Sommartid nyttjades första gången sommaren 1916, då Tyskland hade sommartid 30 april - 1 oktober och Storbritannien 21 maj - 1 oktober.
Ett annat sätt att få bättre fördelning av dagsljuset är att ha klockan framflyttad en timme hela året. Då slipper man ställa om alla klockor två gånger om året. Så har t.ex. Island och Argentina.