En undersökning gjord av forskare på Naturhistoriska riksmuseet visar att vargsläktet fortsätter att visa missbildningar. Den Skandinaviska vargpopulationen, som idag består av cirka 150 individer, har länge varit isolerad från andra populationer och är därför kraftigt inavlad.
Vargen var tidigare vanligt förekommande i nästan hela Skandinavien. Hårt jakttryck under många år bidrog till att arten var nära utrotning. Då vargen fridlystes 1966 fanns det mindre än 10 individer kvar i Skandinavien. Dagens Skandinaviska vargar härstammar från endast 3 individer; ett vargpar som genom invandring från Finland och Ryssland etablerade stammen i början av 1980-talet, och en hane som invandrade på 1990-talet.
I undersökningen ingick totalt 166 vargar från olika naturhistoriska museer i Norden, av dessa tillhörde 52 individer den nuvarande skandinaviska stammen. Resultatet visade flera vargar med ryggmissbildningar.
Frekvensen av defekten var högre i den nuvarande skandinaviska vargstammen i jämförelse med den finsk-ryska referenspopulationen. Inga fall hittades i materialet från den utrotade populationen.
- Vår studie har visat på missbildningar som kan vara ett hot mot den skandinaviska vargstammens fortlevnad. Vi harfortsatt arbetet med att studera de medfödda missbildningar, titta på om de är kopplade till inavel, och de negativa effekter det kan ha på de drabbade vargarna. Redan i höst kommer vi att kunna presentera nya intressanta resultat, säger Jannikke Räikkönen, 1:e assistent , Miljögiftsgruppen på Naturhistoriska riksmuseet.