Från James Dean till nationalskald är en föreställning och en hyllning till Cornelis Vreeswijk och hans musik. En fiktiv skildring av Cornelis Vreeswijks liv presenteras, från det att han kom till Sverige, på tidigt 60-tal och framåt. Det goda, det glada, men också det tunga, svarta. En av svensk visas mest intressante och produktive skalder går igen.
Föreställningen presenterar klassiker från tre decennier. Mycket musik, berättarmonologer, multimedia, filmsnuttar och klipp. Föreställningen är skriven av Jack Vreeswijk. Idén har han och Thomas Liedström diskuterat under flera år men det var först under förra året man kom till skott.
Jack har länge varit tveksam till att göra någonting runt Cornelis liv. Han har aldrig haft ett avslappnat förhållande till att vara kändisunge men nu känns det som det är dags. "Det är häftigt att få göra något sånt här om sin farsa, säger Jack. Föreställningen kommer att vara lättillgänglig men inte ytlig eller navelskådande. Han berättar att han brukar dela in Cornelis i två delar: Cornelis 1 som är den offentlige Cornelis, och Cornelis 2 som hör till honom och hans söner. I den här föreställningen delar han med sig av en liten del av Cornelis 2, men ändå inte för mycket.
Föreställningen är uppbyggd runt de viktigaste händelserna i hans liv, som formade honom som artist och som människa. En sak som formade honom och som gjorde att han blev den han blev senare var att när han var barn var han riktigt riktigt tjock och hade väldigt dåligt självförtroende och problem med tjejer. Efter familjens flytt från Holland till Sverige fick Cornelis jobb som cykelbud och det resulterade i att han gick ned en massa i vikt. Plötsligt var han snygg: han såg ut som James Dean. Det var en väldigt viktig förvandling i hans liv.
Jack påbörjade sin egen musikkarriär i början av 1990-talet och har släppt flera plattor som fått ett mycket gott mottagande. Nu fokuserar han dock på farsans liv i sommar: han släpper inte någon egen platta i samband med den. Han tar en sak i taget: fokuserar först på Cornelis liv och föreställningen. Framöver kommer han dock att arbeta med en ny egen platta.
Förutom själva föreställningen ingår i biljetten inträde till en utställning kring Cornelis - "Vreeswijk Village"- i Tranan, det gamla badhuset på kurorten. Utställningen genomförs i samarbete med Cornelis Vreeswijksällskapet och Cornelis Vreeswijk-muséet (i sällskapets regi). Där kommer man också att ha viss försäljning av CD-skivor.
Thomas Liedström och Marie Killén från Lundsbrunns Konferens känner sig säkra på att kunna sälja de åtta planerade föreställningarna: Cornelis är ju ändå en nationalskald. Lundsbrunn planerar att sälja teaterpaket med mat, logi och biljetter för att ge sina kunder en riktig helhetsupplevelse. Skara museijärnväg kommer att köra tåg under vissa utvalda föreställningsdagar.
Världspremiär 5 juli, 2006!
8 föreställningar, onsdag-lördag, Lundsbrunn Konferens och Kurort.
Arrangörer:
Götene kommun, Jack Vreeswijk, Lundsbrunn Konferens och Kurort, Cornelis Vreeswijksällskapet, sponsorer.
Ensemble:
Jack Vreeswijk - Cornelis, berättare, sång, gitarr
Joakim Nilsson - den unge Cornelis, sång, gitarr
Johanna Strömberg - skådespelerska
Love Tholin, gitarr
Tobias Wiik, slagverk
Thomas Liedström, bas
Skådespelare, statister
tekniker, assistenter
Biljettpris 240 kr