Folktandvården tar i genomsnitt 1 609 kronor för att laga ett hål på en kindtand, enligt statistik från Försäkringskassan. Det är en höjning med drygt 60 kronor på ett år. Förebyggande tandvård och god munhygien kan förbättra den personliga tandhälsan och på så vis minska tandläkarnotan.
Förebyggande tandvård kan spara pengar, även om det naturligtvis är viktigt att gå till tandläkaren regelbundet. En bättre munhygien kan både reparera mindre hål och förbättra andedräkten, säger Eva Fernvall, marknadsdirektör på Apoteket.
Kostnaden för att laga en kindtand skiljer sig åt mellan länen. Dyrast är Södermanland där Folktandvården tar 1 835 kronor och billigast är Västerbotten där det kostar 1 436 kronor. Riksgenomsnittet ligger på 1 609 kronor, jämfört med 1 548 kronor förra året (se bilaga). I vissa län har också kostnaderna ökat relativt mycket sedan förra året, till exempel i Södermanland från 1 547 kronor till 1 835 kronor. I Stockholm har däremot priserna stått stilla.
Apoteket driver under februari och mars en kampanj för att öka kunskapen kring munhygien och tandvård. Under kampanjen presenteras fem sätt att förbättra munhygienen och därmed också minska tandläkarnotan:
- Undersök tänderna regelbundet med hjälp av en fickspegel. Små bruna fläckar på tänderna är tecken på att det är karies på gång.
- Rengör mellanrummen mellan tänderna med hjälp av tandtråd, tandstickor eller mellanborste. Det håller inte bara hålen borta utan motverkar även tandlossning.
- Borsta tänderna två gånger om dagen, med en gnuggande rörelse, i minst två minuter åt gången. Välj en mjuk eller extramjuk tandborste och byt den minst var tredje månad.
- Rengör tungan med hjälp av tandborsten eller en tungskrapa. Dålig andedräkt beror i de allra flesta fall på bakterier i munnen. Därför är det viktigt att rengöra tungan.
- Använd fluor för att stärka emaljen och förebygga karies. Använd alltid tandkräm med fluor. Man kan även tillföra fluor genom tuggummi, tabletter och munsköljmedel.