Kustbevakningen har ökad uppmärksamhet på döda vilda fåglar

Med anledning av den ökade spridningen av den aggressiva formen av H5N1 i norra Tyskland ökar Jordbruksverket och Kustbevakningen uppmärksamheten på döda vilda fåglar utmed kusten. Även vissa kuststräckor och lokala fågelstationer i södra Sverige kontrolleras av ornitologer. I fredags publicerade Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) råd om hur man ska agera när döda fåglar hittas. Detta är ett led i en skärpt övervakning för fågelinfluensa H5N1. Situationen gör att SVA under den närmsta tiden kommer att analysera en stor mängd fåglar som dött i naturen. Flertalet av dessa kommer med stor sannolikhet att ha en annan dödsorsak än H5N1.

- Med tanke på hur nära den aggressiva fågelinfluensan kommit går det inte att utesluta att vi förr eller senare kommer att hitta det aggressiva viruset. Men så här års kan fåglarna lika gärna dö av till exempel svält eller parasitangrepp, säger Ulla Carlsson.

Under förra veckan analyserades ett antal vilda fåglar och de hade inte fågelinfluensa. Aktuellt just nu är ett fynd av svan från Falsterbo. SVA analyserar fallet och provsvaret väntas först sent på tisdagen.

Om det konstateras att den aggressiva formen av H5N1 har orsakat fågeldöd bland vilda fåglar på någon plats kommer skydds- och övervakningszoner att inrättas. Det innebär t.ex. att döda fåglar kommer att tas om hand och de som inte skickas till provtagning kommer att destrueras. Inom zonerna kommer bl.a. fjäderfätransporter att begränsas, fjäderfäanläggningar att noggrant övervakas och provtas och extra säkerhetsåtgärder i fjäderfäbesättningar att vidtas. Även handeln med fågelprodukter från området kommer att begränsas.

Mer information om hur döda fåglar i naturen bör tas om hand finns på SVA:s webbplats, www.sva.se.

Inom EU har inga fall av den aggressiva formen av H5N1 påvisats bland tamfjäderfä.

Pressmeddelande från: Statens Jordbruksverk
Artikeln publicerad: 060222


Copyright © Hällekis Kuriren, Duhagsvägen 1E, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com