Att ta tillvara på fiskskinn är en uråldrig tradition, ändå är det inte många som vet att det är möjligt. Lotta Rahme som fick Årets Skarpsill och 30.000 kr i samband med utdelningen av Kungsfenan 2004 har precis kommit ut med en ny bok som berättar om hur man tar tillvara olika fiskskinn, garvar, färgar och omvandlar dem till vackra bruksföremål.
Gädda, lake, torsk, havskatt, lax, röding, ål, slätvar. Listan kan göras lång på de fiskar vars skinn kan användas till kläder, skor, hattar, väskor mm. I motsats till vad man tror, kan fiskskinn vara starkare än något annat djurskinn. Men detta gäller inte alla fiskarter. Några är tunna, spröda eller rent odugliga medan andra, som t ex havskatt, är ett av världens starkaste. På världsutställningar i början av 1900-talet blev fläckig havskatt lanserad som havets svar på däggdjurens leopard!
Det är en fantastisk tanke att fiskskinn som för de flesta betraktas som en restprodukt kan med rätt kunskap förvandlas till vackra bruksföremål. I Norge under kriget var det förbjudet att slänga fiskskinn, då behövdes all skinnråvara man kunde uppbringa.
Fiskskinn är små och det behövs många laxsidor för att skapa en väst, kjol eller liknande. Därför blandar Lotta Rahme gärna fiskskinn med t ex renskinn. Renskinnet blir basen och fiskskinnen bildar detaljer och vackra mönster.