Fransmän, japaner, tyskar och engelsmän reser långväga för att uppleva snö, is, kyla och det kontrastrika vintermörkret vid berget Dundrets fot i skogen utanför Gällivare.
-De blir positivt överraskande när de också får träffa Tomten, säger Olav Köhler, lantbrukaren som har gett sig in i den växande turistnäringen. Jag tror på att det går att utveckla Tomten ännu mer som en upplevelseprodukt.
Det var vännen Sivert Svensson, mer känd som Dundertomten, som bidrog till att lantbrukaren Olav Köhler kom att hamna i turistbranschen.
-Han frågade mig om det var möjligt att köra en fårbagge, berättar Olav Köhler. Sivert ville att jag skulle vara med i ett jularrangemang på torget i Gällivare.
Succén lät inte vänta på sig. Dundertomten, Olav Köhler och fårbaggen jobbade för fullt med att skjutsa barn.
I slutet av 90-talet köpte Olav Köhler en stark nordsvensk häst som fick dra tomten i en släde.
-Efter det har verksamheten vuxit i omfattning, fortsätter han.
Ifjol togs nästa steg i den turistiska verksamheten. En timrad koja byggdes i skogen på Olav Köhlers marker.
-Nu skjutsar jag besökare på en kälke med plats för 8-9 personer längs en slinga till kojan. Framför allt utländska besökare är otroligt begeistrade av det sprakande norrskenet. Japanerna är oerhört fascinerade av alla spår av älgar, renar, rävar och harar som de ser avtrycken av i snön.
-När man ser hur gästerna blir imponerade av norrskenet blir man påmind om att man har varit hemmablind i många år. Inte har jag väl varit imponerad av norrskenet som man har levt med sedan man var ett litet barn.
Överraskningen är mötet med Tomten Sivert Svensson som hälsar gästerna välkomna. Tomten grillar korv, serverar kaffe och berättar skrönor samt myter som finns i riklig mängd.
-Sedan går vi in i värmen i den timrade kojan som har plats för ett drygt 40 personer.
Olav Köhler driver sedan 1985 ett mindre lantbruk med 20 mjölkproducerande kossor. När han är upptagen av den turistiska verksamheten sköts lantbruket av hustrun och sönerna.
-Min ambition är att satsa på det lilla och enkla, förklarar han. Jag har ingen ambition att ge mig ut på den utländska marknaden. Det krävs både pengar och kunnande för att marknadsföra min verksamhet till utländska gäster.
Istället kommer han att koncentrera sig på att vara underleverantör till andra besöksföretag som är verksamma i Gällivare.
-Jag har ett bra samarbete med det japanska företaget Nordic Express. De skickar kunder till mig som jag erbjuder möjligheten att få åka i en släde i skogen. De är helnöjda med det som jag kan erbjuda dem.
Bland kunderna finns även företag och enskilda gällivarebor.
-Jag är mycket förvånad över att det är så pass många ortsbor som har varit kunder.
Olav Köhler framhåller att han är en oerfaren nybörjare i den turistiska näringen.
-Det har varit mycket intressant och lärorikt att få delta i kurser och i studiebesök hos duktiga turistföretagare som Upplev landet i norr har tagit initiativ till. Vi har besökt turistföretagare, bland annat en hästföretagare i Höga kusten.
Han hoppas kunna fortsätta att kombinera lantbruket med den turistiska verksamheten under många år framöver.
Faktaruta:
"Upplev landet i norr" finansieras av LRF, EU, Turistdelegationen, länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten samt Norrbottens läns landsting. Utvecklingsprojektet vänder sig till lant- och skogsbruksföretag i Norrbotten och Västerbotten och syftar till att stödja deltagare i sina satsningar på agroturism, dvs. turism med koppling till jord, skog och vatten.
Mer information på hemsidan www.lrf.se (klicka på Norrbotten eller Västerbotten under regionalt och sedan på projekt).