Jaktförordningen ska ge rätt att döda rovdjur för att skydda tamdjur

Regeringen har idag fattat två viktiga beslut angående den svenska rovdjurspolitiken. En särskild utredare ska analysera effekterna av rovdjursstammarnas utveckling och paragraf 28 i jaktförordningen ska ändras så att tamdjursägare eller den som har ägarens uppdrag får rätt att i försvar av tamdjur döda ett rovdjur som kommit in i ett hägn.

Förslaget till förändring av jaktförordningen presenterades i höstas och efter att remissinstanserna ställt sig positiva till ändringen har regeringen idag fattat beslut om ändringen av jaktförordningens 28:e paragraf. Den nya förordningen börjar gälla den 1 mars.

- Det var inte en dag för tidigt att vi kom fram till detta beslut. Jag är väldigt glad att det kan presenteras idag, det har varit svåra frågor att lösa, säger jordbruksminister Ann-Christin Nykvist.

Den idag beslutade lydelsen i jaktförordningen innebär en avsevärd förändring jämfört med den nuvarande paragrafen. Kravet som fanns i den gamla lydelsen av förordningen att rovdjuret redan ska ha angripit ett tamdjur försvinner. Inom inhägnat område kommer det nu att räcka med att det finns skälig anledning att befara att rovdjuret ska anfalla tamdjuren och att jägaren försökt skrämma rovdjuret för att det ska kunna dödas. Utanför inhägnat område gäller samma regler som tidigare, då kan rovdjuret endast dödas direkt efter att det angripit ett tamdjur.

Nu fortsätter regeringskansliet arbetet med den del av förordningstexten som rör situationer när t ex en varg anfaller en fritt strövande jakthund eller fäbobrukets djur.

- Vi utlovade att inleda försök med regionalt inflytande och vi har sagt att vi ska arbeta för att hitta ett rättssäkert sätt att skydda även jakthundar och fäbobrukets djur. Formerna för försöket avser vi att presentera inom kort och det ska genomföras i särskilt rovdjurstäta områden. Försöket ska givetvis bli föremål för en noggrann uppföljning och utvärdering, säger Ann-Christin Nykvist.

En ny bestämmelse (36 a §) införs också i jaktförordningen. Den innebär att ett rovdjur som skjutits inte får flyttas utan tillstånd av polismyndigheten.

Faktaruta:

Nuvarande lydelse i förordningen:

28 § Har en björn, varg, järv eller lo angripit och skadat eller dödat tamdjur och finns det skälig anledning att befara ett nytt angrepp, får tamdjurets ägare eller vårdare utan hinder av fredning eller bestämmelserna i 9 § döda det angripande djuret, om det sker i omedelbar anslutning till angreppet. Sådan jakt är dock inte tillåten inom nationalpark.

Jakt som avses i första stycket får ske på annans jaktområde.

Den nya lydelsen i förordningen:

28 § Om något av rovdjuren björn, varg, järv eller lo angriper tamdjur eller om det finns skälig anledning att befara ett sådant angrepp, får åtgärder vidtas för att skrämma bort rovdjuret. Rovdjur som avses i första stycket får dödas för att skydda ett tamdjur 1. av tamdjurets ägare eller vårdare om det finns skälig anledning att befara ett angrepp på tamdjuret, dödandet sker i omedelbar anslutning till att rovdjuret har angripit och skadat eller dödat tamdjur och det inte går att avvärja det befarade angreppet genom att skrämma bort rovdjuret eller på annat lämpligt sätt, 2. av tamdjurets ägare eller vårdare om rovdjuret befinner sig inom inhägnat område avsett för skötsel av tamdjuret, om det finns skälig anledning att befara att rovdjuret där angriper tamdjuret och det inte går att avvärja det befarade angreppet genom att skrämma bort rovdjuret eller på annat lämpligt sätt. Åtgärder enligt första och andra styckena får vidtas på annans jaktområde och trots bestämmelserna i 9 §. Sådan jakt är dock inte tillåten inom nationalpark. Naturvårdsverket skall fortlöpande bedöma om möjligheten att döda rovdjur med stöd av andra stycket försvårar upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus hos artens bestånd i dess naturliga utbredningsområde. Om Naturvårdsverket bedömer att så är fallet skall verket genast anmäla detta till regeringen.

36 a § Den som i sådant fall som avses i 28 § har dödat ett djur får inte flytta djuret utan medgivande från polismyndigheten.

Pressmeddelande från: Jordbruksdepartementet
Artikeln publicerad: 060120


Copyright © Hällekis Kuriren, Duhagsvägen 1E, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com