Under 2005 polisanmäldes 987 trafikolyckor där vildsvin var inblandade. Detta är en ökning med 47 procent jämfört med 2004. Enligt Vägverkets preliminära siffror omkom totalt åtta personer vid viltolyckor under 2005. Det är tre personer färre än året innan.
För tredje året i rad har SES-gruppen sammanställt viltolycksstatistiken i Sverige. Antalet olyckor varierar under året med tre toppar under perioderna januari, maj/juni och oktober/november. Flest olyckor inträffar under dygnets mörka timmar, från skymning till gryning.
Under 2005 minskade olyckorna med älg och olycksantalet är nu i paritet med nivåerna från slutet av 1970-talet. Däremot ökade vildsvinsolyckorna till närmare 1 000, en siffra man aldrig varit i närheten av tidigare.
Vi ser en ökning av vildsvinsolyckorna men med tillfredsställelse en minskning av det totala antalet viltolyckor och arbetar vidare med säkerheten kring vägarna och fortsatt information till trafikanterna. Vi är övertygade om att olyckorna kan minska ytterligare om trafikanterna ökar sitt medvetande om att vilt finns på och vid våra vägar, säger Lars Sävberger, verksamhetsledare för SES-gruppen. En snörik vinter gör att djuren söker sig till plogade och saltade vägar. Han uppmanar därför trafikanterna att vara extra försiktiga när stormskadade viltstängsel inte längre utgör något skydd.
Skyldighet att anmäla till polisen och markera olycksplatsen
Vid en olycka med ett vilt djur är man skyldig att direkt anmäla detta till polisen och markera var olyckan inträffade. Har ett skadat djur sprungit till skogs och man inte har markerat olycksplatsen är det mycket svårt för eftersöksjägarna att veta var de ska börja söka. Genom att använda en särskilt framtagen markeringsremsa blir arbetet enklare och djurens lidande minskar. Markeringsremsan kan bland annat hämtas hos Bilprovningen.