Datainspektionen har granskat hur arbetsgivare övervakar och kontrollerar anställdas Internet- och e-postanvändning. Undersökningen visar att endast hälften av arbetsgivarna lämnar tillräcklig information om vad den anställde får göra. Ofta saknas också regler för hur Internetanvändningen ska kontrolleras. Resultatet av undersökningen presenteras i rapporten Övervakning i arbetslivet Kontroll av de anställdas Internet- och e-postanvändning m.m.
Datainspektionen har låtit 103 slumpmässigt utvalda företag och myndigheter svara på en enkät om övervakning av arbetstagare. Fokus har legat på Internet- och e-postanvändning men enkäten har också kartlagt om biometri eller kameror används för övervakning. Efter att enkätsvaren sammanställts har 15 företag och myndigheter inspekterats på plats.
Brister som Datainspektionen har funnit hos arbetsgivarna är att hälften informerar för dåligt, eller inte alls, om vad som är tillåten Internetanvändning. Nära hälften har inte heller regler för hur kontrollen av Internetanvändningen ska gå till. Vidare har få arbetsgivare rutiner för gallring och uppgifterna sparas generellt för länge.
De anställda har rätt att veta vad som är tillåtet samt vilken övervakning som utförs. Datainspektionen anser därför att samtliga arbetsgivare som använder Internet och e-post i sin verksamhet bör ha tydliga riktlinjer för detta. I rapporten finns en checklista med de punkter som riktlinjerna bör innehålla.
Undersökningen visar att det är möjligt för arbetsgivare att noggrant övervaka vad den anställde gör på sin arbetstid, men att få utnyttjar denna möjlighet. Hälften anger att de utövar någon form av kontroll men skälen till kontrollen är dock nästan uteslutande säkerhetsmässiga, tekniska eller för att utreda misstankar om brott.