Viktigare lagar och förordningar

I går, torsdag den 22 december, publicerades skriften "Viktigare lagar och förordningar inför årsskiftet 2006" på www.regeringen.se.

Skriften kan laddas ner via länken här intill eller beställas från Information Rosenbad, telefon 08-405 10 00.

I skriften beskrivs de viktigaste besluten som träder i kraft runt årsskiftet, bland annat de som beskrivs nedan. Mer information finns i skriften. Frågor besvaras av respektive departement.

JUSTITIEDEPARTEMENTET

Utvidgad användning av DNA-tekniken inom brottsbekämpningen

En ändring i 28 kap. rättegångsbalken gör det från den 1 januari 2006 möjligt att regelmässigt ta DNA-prov på den som skäligen kan misstänkas för brott på vilket fängelse kan följa. DNA-prov kan också tas på annan än den som skäligen kan misstänkas för brott, om det finns synnerlig anledning att anta att det är av betydelse för utredningen av ett brott som kan leda till fängelse.

Vidare införs ändringar i polisdatalagen (1998:622) som innebär att förutsättningarna för att registrera DNA-profiler i DNA-registret utvidgas.

Maskeringsförbud införs

Förbudet träder i kraft den 1 januari 2006 och innebär att den som deltar i vissa allmänna sammankomster och folksamlingar får inte helt eller delvis täcka ansiktet på ett sätt som försvårar identifikation. Förbudet skall inte gälla den som täcker ansiktet av religiösa skäl. Det ska vara möjligt att i samband med ansökan om demonstrationstillstånd också söka tillstånd för deltagarna i demonstrationen att få vara maskerade.

Ny vallag

Den 1 januari 2006 träder den nya vallagen i kraft. Lagen innebär bl.a. att det lokala ansvaret för genomförande av val samlas hos kommunerna. Vidare permanentas rätten att brevrösta för väljare som befinner sig utomlands. Möjligheterna att rösta genom bud utvidgas. Samtidigt stärks säkerheten vid röstning, såväl då röstning sker genom bud som då väljarna röstar själva.

Statsbidrag till nationella minoriteter

Syftet med statsbidraget är att stödja och underlätta verksamheten för Sametinget och de organisationer som företräder nationella minoriteter. Enligt förordningen är det, liksom tidigare år, regeringen som prövar ansökan och beslutar om bidrag. Förordningen trädde i kraft den 15 december 2005.

Statsbidrag för kvinnors organisering

Syftet med statsbidraget är att stödja kvinnors organisering i egna sammanslutningar. Bidraget skall främja kvinnors deltagande i den demokratiska processen och i samhällslivet. Det skall också möjliggöra för kvinnor att bevaka sina rättigheter och driva sina krav. Förordningen träder i kraft den 1 januari 2006.

UTRIKESDEPARTEMENTET

En ny utlänningslag med en ny instans- och processordning

Den 31 mars 2006 träder en ny utlänningslag i kraft. Av den nya utlänningslagen följer en ny instans- och processordning i utlänningsärenden.

Migrationsverkets beslut skall i fortsättningen kunna överklagas till migrationsdomstolar, som utgörs av de länsrätter som regeringen bestämmer. Tre länsrätter kommer att utses till migrationsdomstolar, nämligen Länsrätten i Stockholms län, Länsrätten i Göteborg och Länsrätten i Skåne län. Migrationsdomstolarnas beslut skall efter prövningstillstånd kunna överprövas av en praxisskapande Migrationsöverdomstol, som utgörs av Kammarrätten i Stockholm. Enskilda ärenden skall inte längre kunna överlämnas till regeringen för vägledning. I och med införandet av den nya instansordningen upphör Utlänningsnämnden.

SOCIALDEPARTEMENTET

Ett reformerat underhållsstöd

Underhållsstödets belopp och den bidragsskyldiges grundavdrag höjs. Reglerna för dygnsberäkning av umgängesrättsavdrag ändras. Motsvarande ändring görs även i föräldrabalken.

Ändrade regler för bostadsbidrag

Det särskilda bidraget för hemmavarande barn höjs och det införs ett umgängesbidrag. Den del av bostadsbidraget som lämnas för bostadskostnaden ändras från två ersättningsnivåer till en ersättningsnivå. Sambor likställs med makar, även om de varken har gemensamt barn eller har gemensam folkbokföringsadress. De nya bestämmelserna trädde i kraft den 1 november 2005 men skall i huvudsak tillämpas på bostadsbidrag som avser tiden efter 2005.

Höjda nivåer för allmänt barnbidrag, flerbarnstillägg och förlängt barnbidrag Det allmänna barnbidraget och det förlängda barnbidraget höjs med 100 kronor per månad och barn. Ett nytt flerbarnstillägg föreslås det andra barnet med 100 kronor per månad. Flerbarnstillägget föreslås dessutom höjt med 100 kronor per månad fr.o.m. det tredje barnet. De nya bidragsnivåerna föreslås för bidrag som avser tid efter utgången av september månad 2005. De nya bestämmelserna trädde i kraft den 5 december 2005 och retroaktiv utbetalning skall ske samma månad.

Höjning av bostadskostnadsgränsen för bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd Ändringarna innebär höjd bostadskostnadsgräns för bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd för den som är 65 år eller äldre.

Prisbasbelopp och förhöjt prisbasbelopp

Prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet har för år 2006 fastställts till 39 700 kronor respektive 40 500 kronor. Det är en höjning med 300 kronor respektive 200 kronor i förhållande till år 2005.

Inkomstbasbelopp och inkomstindex

Inkomstbasbeloppet för år 2006 har fastställts till 44 500 kronor. Det är en höjning med 1 200 kronor jämfört med inkomstbasbeloppet för år 2005. Inkomstindex för år 2006 har fastställts till 121,65. Indexet för år 2005 var 118,41.

Ledarhundar

Den del av Synskadades Riksförbunds (SRF) verksamhet som avser tilldelning och återtagande av dispositionsrätt till ledarhund samt tilldelning och återtagande av ledarhund regleras i lag. Regleringen syftar till att ge bättre förutsättningar för en ökad produktion av ledarhundar och att tilldelning, placering och återtagande av dispositionsrätt till ledarhundar skall ske på ett rättssäkert sätt. Bestämmelserna träder i kraft den 1 januari 2006.

Myndigheten för handikappolitisk samordning (Handisam) Myndigheten för handikappolitisk samordning (Handisam) startar sin verksamhet den 1 januari 2006. Samtidigt läggs Statens institut för särskilt utbildningsstöd (Sisus) ner och dess verksamhet flyttar till största delen över till ett särskilt beslutsorgan inom Socialstyrelsen. Handisam skall svara för att övergripande samordna genomförandet av handikappolitiken, bl.a. genom att stödja andra myndigheters arbete.

Driftsformer för offentligt finansierade sjukhus

Landstingen måste driva minst ett sjukhus i egen regi. Vidare får driften av regionsjukhus eller regionkliniker inte överlämnas till någon annan. Överlämnar landstinget driften av andra sjukhus till någon annan måste det finnas villkor i avtalet som anger att verksamheten inte får drivas i syfte att ge vinst åt entreprenören och att vården uteslutande skall finansieras med offentliga medel och vårdavgifter. Ändringarna träder i kraft den 1 januari 2006 men med vissa övergångsbestämmelser.

Cigarettförpackningar

Bestämmelsen om förbud mot försäljning av lösa cigaretter och förpackningar om färre än 19 cigaretter träder i kraft den 1 januari 2006.

FINANSDEPARTEMENTET

Sänkt reklamskatt

Reklamskatten på annonser i allmän nyhetstidning sänks från 4 till 3 procent av beskattningsvärdet och reklamskatten i övrigt sänks från 11 till 8 procent. Vidare höjs vissa frigränser vilket gynnar mindre dagstidningar och tidningar inom populär- och fackpress. Antalet skattepliktiga sådana tidningar minskar därför. Förändringarna träder i kraft den 1 januari 2006.

Skattereduktion för stormdrabbade skogsägare

De skogsägare som drabbades av stormen Gudrun får en skattereduktion för virket från den stormskadade skogen. Skattereduktionen gäller virke från stormfälld skog vid 2006-2008 års taxeringar i åtta län: Skåne, Blekinge, Kronoberg, Kalmar, Jönköping, Halland, Västra Götaland och Östergötland. Reduktionen uppgår till 50 kronor per kubikmeter fast mått under bark för virke som från och med den 8 januari 2005 till och med utgången av 2006 avyttras, forslas ut från stormfälld skog och mäts in. Dessutom får diesel som används i arbetsmaskiner inom yrkesmässig skogsbruksverksamhet i de aktuella länen befrielse från energi- och koldioxidskatt under perioden den 8 januari 2005 till utgången av 2006.

Reglerna träder i kraft den 1 januari 2006.

Reformerade skatteregler för ägare i fåmansföretag

Cirka 100 000 ägare av mindre företag, eller 60 procent av alla som omfattas av skattereglerna för fåmansföretag, kommer att kunna använda sig av en ny förenklingsregel. För övriga fåmansföretagsägare sänks skatten genom att utbetalda löner i företaget ges ökad tyngd vid beräkningen av den inkomst som skall kapitalbeskattas. Dessutom sänks skattesatsen på den kapitalbeskattade inkomsten från 30 till 20 procent. Reglerna träder i kraft den 1 januari 2006.

UTBILDNINGS- OCH KULTURDEPARTEMENTET

Tilläggsbidrag till studerande med barn

Ett tilläggsbidrag till studerande med barn införs i studiemedelssystemet och rekryteringsbidraget till vuxenstuderande från den 1 januari 2006. Bidraget är differentierat utifrån antalet barn. För en heltidsstuderande med ett barn utgår 476 kronor för fyra veckor. För två barn blir bidraget 776 kronor och för tre barn 932 kronor. Tilläggsbidraget kan lämnas till studerande som har vårdnaden om barn till och med 18 år. Bidraget är skattefritt och påverkar exempelvis inte bostadsbidraget.

Individuella utvecklingsplaner i grundskolan och motsvarande skolformer Som ett led i regeringens strävan efter att stärka kommunikationen mellan skolan och vårdnadshavaren om elevens kunskapsutveckling, införs ett krav på skriftliga framåtsyftande individuella utvecklingsplaner i grundskolan, obligatoriska särskolan, specialskolan och sameskolan.

Pressmeddelande från: Statsrådsberedningen
Artikeln publicerad: 051223


Copyright © Hällekis Kuriren, Duhagsvägen 1E, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com