Biltjuvar är ficktjuvar. Nyare bilar kan bara stjälas med hjälp av bilnyckeln, som plockas direkt ur fickan eller handväskan. Julstressade bilister uppmanas därför att vara försiktiga med var de förvarar bilnyckeln när de julhandlar. 97,3 procent av alla nyare bilar stjäls idag med hjälp av rätt nyckel.
Andelen stulna nyare bilar har närapå halverats, visar Folksams statistik. Trendbrottet beror helt på de inbyggda startspärrarna, immobiliser, som måste finnas från och med 1998 års modeller.
Startspärren hindrar alla som inte har rätt nyckel. Men om tjuven vill ha din bil, och kan plocka nyckeln ur din ficka när du julhandlar, så är det bara att köra iväg med den. Ofta behöver tjuven inte ens veta exakt var bilen står den går ju hitta och att låsa upp med nyckelns fjärrkontroll, säger Sune Nilsson, skadeförebyggare Folksam Stockholm.
97,3 procent av alla nyare bilar stjäls med hjälp av rätt nyckel. Eftersom nycklarna därmed är närapå enda sättet att stjäla en bil värd 200 000-300 000 kronor, måste bilnyckeln ses och hanteras som en värdehandling.
Bilar före 1997 års modell skyddar man bäst med en godkänd rattkrycka. Folksam ger självriskbefrielse om den stulna bilen hade elektronisk startspärr eller SSF-märkt rattkrycka. Enligt polisen är en ingång till tyngre kriminaliteten just bilstöld. Därför är en stöldskyddad bil också ett sätt att ta samhällsansvar.
Fakta: Elektroniskt stöldskydd (immobiliser)
Sedan oktober 1998 måste alla nya bilar som säljs i Sverige vara försedda med elektroniskt stöldskydd (immobiliser). Lagen följer ett EU-direktiv med samma innebörd. Tekniken gör traditionell tjuvkoppling omöjlig eftersom den spärrar viktiga funktioner som tändning, start och bränsletillförsel. Bilens originalnyckel har en unik kod och går inte att kopiera utan särskild behörighet.