Att få se ett riktigt norrsken är något speciellt som man inte glömmer i första taget. Abisko i Norrbotten är känt som en av världens bästa platser för att se norrskenet på grund av sitt nordliga läge och klara väder. Men nu behöver man inte bege sig norr över. Knäpp på datorn och upplev norrskenet live på STF Abisko Turiststation hemsida, www.abisko.nu
Det häftigaste är självklart att uppleva ett norrsken live, men med norrskenskameran på Internet vill vi ge alla möjligheten att få uppleva vårt fantastiska norrsken. Mig veterligen är det här Sveriges enda publika norrskenskamera, kanske till och med världens säger Putte Eby, platschef på STF Abisko Turiststation.
Abiskos norrsken täcker i stort sett hela himlavalvet eftersom fjällstationen ligger så långt norrut. Därför behövs en mycket avancerad kamera med ett extremt fisheye-objektiv. Norrskenskameran tar bilder var 20:e sekund och är ett samarbete mellan fjällstationen och Institutet för rymdfysik (IRF) i Kiruna. Förutom att bilderna uppdateras varje minut finns även filmer att ladda ner för dem som inte orkar vara vaken hela natten. Putte Ebys personliga favorit bland filmerna är just nu aurora20051128 då man ser norrskenet klart mellan 22-23.
Norrsken har länge fascinerat människan och framförallt i Japan är intresset för naturfenomen väldigt stort, många japaner har som dröm att få se ett norrsken åtminstone en gång i livet. Därför sände ett av Japans största TV-stationer live från Abisko hösten 2003. Över 15 miljoner japaner satt fastklistrade framför sin TV.
Antalet japanska besökare har ökat kraftigt de senaste åren, och det är just norrskenet som lockar mest. Nu vill vi även locka andra att komma till Abisko för att på plats uppleva polarnatten, kylan och norrskenet, säger Putte Eby.
Vad är norrsken?
Norrsken (och sydsken) är ett ljusfenomen som kan ses i polarområdena. Det uppstår när energirika elektroner från rymden faller in mot jordatmosfärens övre del. Elektronerna följer magnetiska fältlinjer och träffar atmosfären i en oval runt vardera magnetiska polen. I Sverige kan norrsken ses från klockan 22 i de nordligaste delarna. Vid ökad solaktivitet och magnetiska stormar blir norrskenet intensivare och ovalen vidgas söderut. Vid sådana tillfällen kan norrsken även ses i södra Sverige. Det norrsken som syns före 22 består ofta av lugna bågar för att från omkring 22 bryta ut i aktiva strukturer. På morgonsidan uppträder diffusa, fläckvisa norrsken. Vilken färg norrskenet får beror på elektronernas energi. Läs mer på www.irf.se/norrsken