Hela 94 procent av svenskarna tänker skicka någon form av julhälsningar till vänner och släktingar. Majoriteten av alla svenskar vill få och skickar helst traditionella julkort med Posten. Vi svenskar skickar också ett stort antal julkort per person. En av fyra brukar skicka över 20 julkort. Det visar en färsk undersökning* kring svenskarnas julkortstraditioner.
Närmare 80 procent av svenskarna kommer att skicka hälsningar via Posten i jul och de flesta - drygt 80 procent - vill helst få traditionella julkort eller julbrev i brevlådan. 13 procent föredrar e-post och endast 3 procent vill helst ha julhälsningen med sms. Särskilt kvinnor skickar och vill ha traditionella julkort. 63 procent av kvinnorna skickar fler än tio julkort.
Julkort skickas med hjärtat
De flesta uppger att de skickar julkort eftersom de tycker att det är en viktig tradition. Närmare 40 procent menar att det är ett bra sätt att hålla kontakt med vänner och släktingar som bor långt bort.
Julkort som inredning
70 procent av de tillfrågade vill visa upp sina julkort. Vanligast är att ställa upp julkorten synligt därhemma, så att de blir en del av pyntet. De äldre sätter upp dem på bokhyllan eller fönsterbrädan, medan de yngre väljer att sätta upp dem på en anslagstavla. Bara ett par procent slänger korten.
Så här gör svenskarna:
- Närmare 80 procent av svenskarna kommer att skicka traditionella julkort eller julbrev.
- 48 procent planerar att skicka julhälsningar via e-post.
- 40 procent kommer troligen att sända ett "god jul"-sms på själva julafton.
- 73 procent väljer julkort utifrån att motivet är vackert.
- Favoritmotiven är klassiska Jenny Nyström-bilder följt av vinterlandskap och tomtar.
- Kvinnor gillar motiv med tomtar något mer än män, som föredrar vinterlandskap.
- Äldre gillar Jenny Nyströms motiv och de unga tycker om tomtar.
- Hälften väljer att skriva sitt namn på ett förtryckt kort.
- 37 procent skriver, förutom sitt namn, även en personlig hälsning.
Julkortshistoria
Julkortet är nästan lika gammalt som frimärket. Det första julkortet är från 1843 och var utformat som en kombinerad jul- och nyårshälsning. Kortet delades aldrig ut, utan visades bara upp som ett förslag. Mottagaren var Sir Henry Cole, skaparen av Victoria and Albert Museum i London. Först tre år senare trycktes det och såldes i en upplaga av 1 000 exemplar.
De första julkorten i Sverige skickades troligen i början av 1880-talet. Det betyder att julkortet är äldre än granen bland de svenska julsederna. Utan julkorten hade vi förmodligen varken haft gran eller tomte. Motiven på julkorten visade svenska folket det som karaktäriserar dagens julstämning. Till en början var julkorten exklusiva och ofta handkolorerade, vilket medförde att upplagorna var små. Julkorten överlämnades personligen. Intresset för att skicka julkort var till en början tämligen svagt i Sverige, eftersom det ansågs vara något som endast anstod överklassen.
Jenny Nyström en legend med inverkan på julfirandet
En av Sveriges mest kända professionella julkortstecknare var Jenny Nyström. Hon har kallats den julklappsutdelande tomtens konstnärlige skapare. Enligt folktron var tomten en gubbe, vars uppgift var att vaka över gården med stall och uthus. Tomten blev, tack vare Jenny Nyströms bilder, den som kom med julklappar i stället för julbocken. Troligen fick hon förebilden från Söndags-Nisse julen 1862. En annan förebild kan vara från den så kallade danska nissepressen, som avbildade tomtar redan på 1850-talet. Jenny Nyströms första tomte torde vara den som illustrerats i Viktor Rydbergs Lille Viggs äventyr på julafton från 1874. Jenny Nyström anses också haft en direkt inverkan på julfirandet genom att hon populariserade seden att använda julgran i Sverige. Bland andra kända julkortstecknare kan nämnas Aina Stenberg, Adina Sand, Einar Nerman, Helge Artelius, Elsa Beskow, John Bauer samt Signe Aspelin.
Minst och störst
Världens minsta julkort sändes till prinsen av Wales 1923. Kortet var ett risgryn och förutom adressen hade avsändaren även lyckats få dit en hälsning och en handtecknad bild.
Världens största julkort sändes 1968. Det var 9 600 meter långt och vägde 2 ton. Hälsningen kom från hemvändande amerikanska soldater och var ägnad till kamraterna i Vietnam. Den levererades i form av en pappersrulle med specialchartrat plan.