Utmaning för SUV-ägare välja rätt däck

SUV-däcken (Sport Utility Vehicles) ökar i användning från år till år och var 17:e nybil är en SUV. Konsumenter med en SUV har fler däcktyper att välja mellan jämfört med ägaren av en personbil, med allt från rena terrängdäck till lågprofildäck. Det gör att risken att välja ett däck med sämre köregenskaper ökar.

"Det är av stort allmänt intresse för bilägaren att få vägledning vid valet av SUV-däck då köregenskaperna hos en bil i hög grad beror på däcken", säger Mattias Hjort, däckforskare på VTI.

För att jämföra SUV-däckens friktionsegenskaper vid vinterväglag har VTI testat totalt 23 M+S-däck (Mud and Snow) samt ett sommardäck.

Däcktesterna visar att:

SUV-däck som är märkta M+S men inte godkända som vinterdäck är generellt sämre på slät is jämfört med SUV-däck som är vinterdäcksgodkända.
Speciellt är broms- och styrstabiliteten dålig på is för SUV-däck som inte är godkända som vinterdäck. Odubbade vinterdäck (friktionsdäck) för SUV:ar är generellt hårdare än friktionsdäck för personbilar. "Det finns många M+S märkta SUV-däck på marknaden som inte är godkända som vinterdäck. Våra tester visar också att denna kategori av däck generellt har sämre isgreppsegenskaper än friktionsdäcken. För dessa däck är broms- och styrstabiliteten lägre vilket är allvarligt då det i värsta fall kan leda till att antisladdsystemet inte kan häva sladden om man vrider för mycket på ratten i en nödsituation.", säger Mattias Hjort.

"Jag vill uppmana SUV-ägare att kontrollera att de har M+S-märkta däck speciellt framtagna för vinterkörning då det är rimligt att anta att det finns SUV:ar ute i trafiken som har M+S-däck som inte är lämpliga för vintertrafik", säger Göran Andersson på Vägverket.

Många importerade jeepar, skåpbilar, minivans och 4x4-fordon har ofta originalmonterade däck med ett mönster som är anpassat till terrängkörning, men som inte har en gummiblandning som är lämplig för svenska vintervägar och är därför inte är tillåtna vinterdäck. Vägverket definierar vinterdäck (VVFS 2003:22, 3§) som "Däck särskilt framtaget för vinterkörning och är märkt M+S, M.S, M&S, M-S, MS eller ’Mud and Snow’.

I testerna har däcken delats in i tre kategorier: dubbdäck, friktionsdäck samt terrängdäck. Den sista kategorin består av både mer renodlade terrängdäck men också s.k. allseasondäck som inte är godkända som vinterdäck. Anledningen att terräng- och icke vintergodkända allseason-däck här slås samman till en kategori är att alla dessa däck är märkta M+S, men till skillnad från dubb- och friktionsdäcken, inte är godkända som vinterdäck. Utöver dessa tre kategorier finns också ett renodlat sommardäck.

Två typer av friktionsdäck

För odubbade däck är det generellt så att ett mjukare däck ger bättre friktionsegenskaper på is jämfört med ett hårdare. De dubbfria vinterdäcken (friktionsdäck) kan delas in i två klasser. Det finns friktionsdäck gjorda för nordiska förhållanden och sådana utvecklade för centraleuropeiska förhållanden. De nordiska har mycket mjukare gummiblandning jämfört med de centraleuropeiska däcken. Det ger klart bättre grepp på is och snö, men får i gengäld då sämre grepp och stabilitet på bara vägar (både våta och torra) jämfört med centraleuropeiska friktionsdäck.

För personbilar är den svenska marknaden för friktionsdäck jämnt uppdelad mellan dessa två typer. För SUV:ar är modellutbudet betydligt sämre när det gäller vinterdäck jämfört med vanliga personbilar. I testerna hittade VTI bara ett friktionsdäck av utpräglad nordisk typ. På grund av SUV:ens högre vikt anser förmodligen många utvecklare att de nordiska friktionsdäcken med sin mjuka slitbana blir sladdriga och okontrollerbara monterade på en SUV.

Test i däckprovningsanläggning SUV-däcken har testats i VTI:s stationära däckprovningsanläggning på is med temperaturen -3°C. Resultaten från denna provutrustning har vid tidigare jämförande prov utförda av VTI och ett flertal däcktillverkare visat sig stämma väl överens med motsvarande utomhusprov med bilar. Tidigare tester visar att friktionen minskar med ökande temperatur och våt slät is hör till de halaste underlagen. VTI har tidigare utfört flera studier av vinterdäcks friktionsegenskaper med denna anläggning. Både dubbade och odubbade, likväl som nya och begagnade däck, har studerats ingående på både skrovlig, slät och våt is.

Pressmeddelande från: Väg- och transportforskningsinstitut, Statens
Artikeln publicerad: 051210


Copyright © Hällekis Kuriren, Duhagsvägen 1E, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com