Kraftigt ökade hyror för många hyresgäster både i privatägda och kommunägda bostadsföretag. Det blir följden om Fastighetsägarna Sverige får som de vill i EU-kommissionen.
I en anmälan till EU-kommissionen anklagar organisationen Fastighetsägarna landets kommuner för att lämna otillåtet stöd till sina bostadsföretag. Organisationen menar att det otillåtna stödet håller nere de privata bolagens hyror eftersom de kommunägda bostadsföretagen är hyresnorme-rande. Det handlar om över 20 miljarder kronor årligen som enligt fastighetsägarna bör föras över från hyresgästerna till kommunala och privata hyresvärdar.
Men det finns tungt vägande invändningar mot fastighetsägarnas sätt att räkna, menar Arne Nilsson, Regionchef i Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg.
- Bara en mycket liten del av anmälan avser direkta subventioner, knappt 18 miljoner kronor år 2002. Sådana driftsstöd måste anses vara berättigade inte minst med hänsyn till de allmännyttiga bostadsföretagens mer omfattande sociala ansvarstagande.
Om kommissionen går på fastighetsägarnas linje medför det betydande höjningar i vårt område. Inom parantes ges höjningen i kronor per månad för en trea på 75 kvadratmeter:
- Vänersborg 42,53 procent (1 920 kronor)
- Trollhättan 9,4 procent (455 kronor)
- Lilla Edet 43,75 procent (1 896 kronor)
- Uddevalla 20,20 procent (846 kronor)
- Ljungskile 24,31 procent (1 028 kronor)
- Sotenäs 34,17 procent (1 473 kronor)
- Skara 25,42 procent(1 038 kronor)
- Tidaholm 222,62 procent (9 145 kronor)
- AB Bostäder i Borås 17,32 procent (741 kronor)
- Viskaforshem 72,36 procent (2 980 kronor)
- Fristadbostäder 13,25 procent (453 kronor)
- Sandhultsbostäder 105,28 procent (4 878 kronor)
- Toarpshus 64,93 procent (2 952 kronor)
- Vårgårda 34,22 procent (1 347 kronor)
(Siffrorna är hämtade från konsekvensanalysen av Ernst & Youngs utredning "Offentligt stöd till kommunala bostadsbolag".)
För Yvonne Lindström som bor i en trea hos Vänersborgsbostäder skulle det få långtgående följder.
- Jag och min son skulle bli bostadslösa. Vart skulle vi flytta? Med såna hyror skulle vi inte ha råd att bo någonstans. En sån förändring skulle inte kunna ske över en natt. Regeringen måste planera för hur man kan kompensera utsatta människor. Bland annat skulle man bli tvungen att höja bostadsbidragen.
Ingemar Bohlin bor i två rum och kök på Hässleholmen i Borås.
- Ett sånt här utspel är för jäkligt! Privatvärdarna kan ju inte heller sägas tjäna dåligt. Här på Hässleholmen finns redan en ganska stor andel boende som är bidrags-beroende. Skulle detta gå igenom med över 700 kronor mer i månaden blir det väl knappt existensminimum kvar. Kommunen skulle ju också få kraftigt ökade bidragskostnader.
Arne Nilsson är kritisk mot den bevisning Fastighetsägarna använder sig av.
- Den är vilseledande och det finns många viktiga uppgifter den utelämnar. Nästan hela det påstådda stödet bygger på en teoretisk beräkning enligt vilken avkastningen i de kommunala bostadsföretagen är för låg. Det vore märkligt om kommissionens tjänstemän skulle gå på så lätta finter. Självklart måste man inom ramen för den allmänna välfärden och i en verksamhet med sociala syften kunna driva företag till självkostnad utan att det för den skull ska betraktas som en dold subvention.