Veckans miljöruta - Vinterkräksjukan

Nu är vintern på väg igen tillsammans med tomtegubbar och förkylningar. En av de mer omtalade sjukdomarna förutom influensan är den så kallade vinterkräksjukan.

Den orsakas av ett relativt nyupptäckt virus som numera heter Norovirus. Det är samma virus som tidigare kallades Calicivirus. Viruset kan överleva länge, men inte tillväxa, utanför människan. Det finns i hela värden och förekommer ofta i utbrott som kan drabba alla åldersgrupper.

En smittad person utsöndrar virus i stora mängder, främst via avföring och kroppsvätskor. Spridningen kan därför ske genom direkt eller indirekt kontakt med smittade. Spridning kan också ske via dricksvatten, råa skaldjur eller grönsaker som förorenats med avloppsvatten eller via livsmedel som hanterats och förorenats av en person som är eller nyligen varit sjuk.

Vid utbrott är viruset mycket smittsamt och smittade personer kan sprida smittan vidare upp till två dygn efter tillfrisknandet, ibland längre. Inkubationstiden är 12-48 timmar.
Symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk, muskelvärk, yrsel och feber. Något vaccin mot sjukdomen finns inte men sjukdomen är självläkande inom några dygn. Det är relativ vanligt att människor som tillfrisknat från sjukdom kan bli smittade igen.

Vad kan jag göra?

  • Allmänt förebyggande åtgärder är framförallt god handhygien. Tvätta alltid händerna efter toalettbesök, innan du äter och efter att du varit ute bland folk. Det är viktigt att det på toaletter för anställda och i offentliga miljöer finns flytande tvål och pappershandukar. Tyghandukar är fulla av smittämnen som kan spridas till många.
  • Stanna hemma när du är sjuk och kräks eller har diarré. Gå inte till jobbet eller skolan och undvik att gå ut bland människor. Det behövs bara ett fåtal virus för smittspridning. När du kräks kommer det ut miljoner virus och det är praktiskt omöjligt att tvätta bort dem. Tänk på dina kollegor, kamrater och medmänniskor, för inte skulle du uppskatta om någon utsatte dig för den risken.
  • Laga inte mat till andra när du är sjuk. Om du har ett arbete där du hanterar oförpackade livsmedel får du inte arbeta när du är sjuk. Så länge du kan smitta andra måste du hålla dig hemma.
  • Vill du vara extra noga, till exempel om du har sjuka barn, kan du köpa handdesinfektionsmedel på apoteket. Sådan är mycket skonsam mot huden och mycket effektiv mot bakterier och virus.

För mer information: www.smittskyddsinstitutet.se

Miljö- och byggenheten
Artikeln publicerad: 051128


Copyright © Hällekis Kuriren, Duhagsvägen 1E, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com