Nu finns den interaktiva webbtjänsten Testa lösenord på Post- och telestyrelsens, PTS, webbplats för Internetsäkerhet. Den lär ut hur man skapar starka lösenord.
fia29, höst1, ludde det finns gott om svaga lösenord. Det hoppas PTS kunna avhjälpa genom den nya webbtjänsten Testa lösenord. Där kan användaren skriva in valfri teckenkombination och låta testet bedöma om den skulle vara stark eller svag om den användes som lösenord.
Knäcks på några sekunder
PTS vill öka Internetanvändarnas kunskap om säkerhet på Internet, så att de använder Internet på ett säkrare sätt och inte utsätter sig för onödiga faror.
En oskyddad datoranvändare utsätter både sig själv och andra för risker. Ett svagt lösenord knäcks på några sekunder. Sedan kan angriparen göra allt du kan göra, dessutom i ditt namn. Nu vill vi lära ut knepen som gör lösenorden starka, säger Johan Mårtensson, chef för Sveriges IT-incidentcentrum, Sitic, på PTS.
Testet består av sex deltest. Det känner av om teckenkombinationen innehåller små och stora bokstäver, siffror, specialtecken, att det är minst åtta tecken långt och att det inte innehåller ord, namn eller andra typiska mönster. En kombination måste klara alla sex deltest för att bli godkänd.
Webbtjänsten ska inte användas för att testa befintliga lösenord eller för att skapa nya. Ett lösenord ska hanteras mycket varsamt och aldrig lämnas ut i onödan.
Så skapar du ett starkt lösenord
- Blanda små och stora bokstäver, siffror och specialtecken
- Använd minst åtta tecken
- Använd inga kända ord, namn eller nummer (t.ex. telefonnummer)
- Använd ingen information som kan kopplas till dig
- Tänk på att ett starkt lösenord inte är samma sak som ett säkert. Skriv bara ner lösenordet i undantagsfall, och i sådana fall på ett papper och behandla det som ett värdepapper. Ge aldrig ut ett lösenord till någon annan.
Webbtjänsten Testa lösenord finns på www.pts.se/internetsakerhet.
PTS deltar även i en nationell kampanj för säkerhet på Internet tillsammans med 14 andra organisationer. Läs mer på www.surfalugnt.se.