Miljöruta v 43 - Fågelinfluensan

Skydda dina fåglar!

Fågelinfluensa är en djursjukdom som kan drabba tama och vilda fåglar. Sjukdomen är mycket smittsam mellan fåglar och ibland kan även människor infekteras. Den smitta som nu är aktuell är ett hot mot våra tamfåglar och andra fåglar som vi håller i fångenskap. Smittrisken är dock fortfarande mycket liten.
För att minska risken för spridning av fågelinfluensa till tamfåglar har Jordbruksverket beslutat om nya smittskyddsregler som gäller från torsdag 27 oktober 2005, i samtliga län i Svealand och Götaland.

Exempel ur de nya reglerna

För höns och kalkoner som hålls i kommersiellt syfte gäller följande:

  • De ska inte komma i kontakt med flyttfåglar
  • De ska hållas inomhus. Om fåglarna inte kan tas inomhus ska de utfodras och ges vatten inomhus eller under skydd utomhus som förhindrar att de kommer i kontakt med flyttfåglar
  • De ska inte ges vatten från öppna vattenytor där det finns en risk att flyttfåglar vistas, om inte detta vatten behandlats mot virus

Andra fåglar:

  • Våtmarksfåglar får inte användas som lockfåglar vid fågeljakt. Med våtmarksfåglar menas änder, gäss, svanar, måsfåglar, vadarfåglar, rallfåglar, skarvar, häger, stork och tranor.
  • Utställningar och liknande arrangemang med fåglar är inte tillåtna, förutom i de län som undantas (Norrlandslänen). Jordbruksverket kan ge undantag från förbudet efter en riskbedömning
  • För andra fåglar som hålls i fångenskap gäller Jordbruksverkets allmänna råd; att ta in fåglarna om det är möjligt. Om detta inte är möjligt bör fåglarna utfodras på skyddade platser.

Kan fågelinfluensa spridas via livsmedel?

Nej, det finns för närvarande inte några som helst belägg för att virus kan spridas till människa via smittade livsmedel, varken kött- eller äggprodukter. Människor har däremot smittats efter direkt kontakt med sjuka fåglar eller deras avföring.

Hur stor är risken att människor smittas?

Risken att blir smittad av fågelinfluensa är nästan obefintlig om personen ifråga inte har mycket tät kontakt med sjuka fåglar. Av alla miljontals människor i Asien som dagligen hanterar fåglar har bara ett tiotal hamnat på sjukhus och fått diagnosen fågelinfluensa under 2005. Det krävs sannolikt att en person utsätts för mycket stora mängder virus för att han eller hon ska bli sjuk.

Läs mer här:

Artikeln publicerad: 051029


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com