Radon finns överallt i mark, luft och vatten.
Radon är en osynlig och luktfri radioaktiv gas, som bildas när det radioaktiva grund*mnet radium sönderfaller. När det gäller luften i våra bostäder är marken under huset den vanligaste radonkällan, men radon kan också komma från byggnadsmaterialet och från hushållsvattnet. Allt byggnadsmaterial avger små mängder radon men lättbetong som användes under perioden 1929 till slutet av 70-talet kan ge oacceptabelt höga radonhalter.
När blir då radon skadligt?
För att minska risken att din hälsa ska påverkas negativt, har Socialstyrelsen angivit att radongashalterna inte bör överstiga 200 Bq/m3 inomhusluft. Det är lätt och billigt att mäta radonhalten i sitt hus. På det sättet får man svar på om huset bör saneras eller inte och behöver inte oroa dig i onödan för familjens hälsa. Mätningarna bör ske regelbundet eller om huset har genomgått större förändringar, t.ex fjärrvärme eller ventilationsförändring.
Du får bidrag för att sänka radonhalten
Bidraget söker du hos länsstyrelsen om radonhalterna i din bostad överstiger 200 Bq/m3. Bidraget är 50% (max 15 000 kr) av kostnaderna för åtgärderna. Saneringsåtgärderna får inte ha påbörjats när du ansöker om bidrag.
Nu börjar en ny mätsäsong för radon. Radon i inomhusluften kan mätas med spårfilms dosor under eldningssäsongen 1 oktober - 30 april.
Spårfilms mätningar kan beställas genom miljö- och byggenheten: Ann-Charlotte Williamson tel: 0511-346026
Mer information finns på www.radonguiden.se, www.ssi.se eller www.sos.se.