Unga människor mellan 21-30 år ser mer positivt på den ekonomiska utvecklingen än de som är medelålders. 67 procent av de yngre tror att tillväxten i Sverige blir oförändrad eller högre än den har varit historiskt. Och 86 procent räknar med att ha en hyfsad eller god privatekonomi som pensionärer. Det visar en undersökning som AMF Pension har låtit göra.
Skillnaderna är markanta jämfört med de i gruppen 41-55. Där är det 49 procent som räknar med oförändrad eller högre tillväxt och 72 procent som tror att de får en hyfsad eller god ekonomi som pensionärer. Och samtidigt finns det fler pessimister bland de äldre. Dubbelt så många medelålders jämfört med unga vuxna räknar med att tillväxten blir lägre framöver (44% jmf med 22%) och dubbelt så många tror att den egna ekonomiska situationen som pensionär blir dålig (20% jmf med 10%).
- Det är glädjande att de unga hyser så stort tillförsikt inför framtiden och ålderdomen. Samtidigt är det dystert att se att det finns så pass många pessimister bland de äldre, säger Anna Allerstrand, trygghetsekonom på AMF Pension.
När det gäller den nuvarande privatekonomin är dock de medelålders mer nöjda. 76 procent anser att de har en god ekonomi idag, att jämföra med 60 procent av de yngre.
De unga sparar helst till oförutsedda utgifter, semester, boende och pensionssparande - i den ordningen. De äldre sparar till samma saker, med skillnaden att pensionssparande kommer före boende som kommer före semester.
- Många i den yngre gruppen studerar fortfarande eller har precis kommit ut i arbetslivet och många får barn. Då är det varken särskilt förvånande eller oroande att pensionssparande inte är högst prioriterat. Det är snarare oväntat att så många som 45 procent i gruppen faktiskt redan pensionssparar privat, säger Anna Allerstrand.
Det nya pensionssystemet där man själv får välja hur man förvaltar en del av den allmänna pensionen får godkänt av båda grupperna. Men de yngre är mest positiva; 78 procent tycker det är bra här, jämfört med 52 procent i den äldre gruppen