Varg, björn och lodjur i skogen hotar rovdjuren. Men de är långt ifrån jakthundens största faror. Många skadas istället av att de är otränade och oförberedda när de tas ut i skogen.
Precis lika lite som att en idrottsman kan gå direkt från sofflocket till ett lopp kan en jakthund tas i bruk otränad.
En ivrig hund kan ta i så att den får både muskelsprickningar och överansträngningar. Hunden får ont och börjar halta. Är den för tjock kan den till och med kollapsa, säger Lena Bjurström, veterinär på Agria Djurförsäkring.
Hennes råd är att vänja hunden sakta men säkert. Promenera med hunden först och öka sen takten med jogging- och cykelturer. Det minskar också risken för att hunden ska bli överkörd.
En trött hund som sprungit långt tar sig gärna upp på vägar eller järnvägsrälsar där det är lättare att gå, fortsätter Lena Bjurström
Det är också viktigt att se över hundens exteriör, inte minst klorna.
Långa klor ökar risken för klofrakturer. En sådan sätter stopp för jakten för en lång tid framöver.
Visitera hunden före och efter jakten. Leta efter svullnader och sår. Kontrollera att trampdynor och klor inte har sprickor eller skador.
Stäng aldrig in en varm hund i en kall bil. Den måste få varva ner först.
Ta hunden på en lugn promenad och lägg en filt om den i bilen.
Se också till ditt försäkringsskydd. Jakthundar är den grupp av hundar som är sämst försäkrade. Alltför ofta saknar de veterinärvårdsförsäkring och ägarna tvingas betala ur egen ficka om den skadas.
Många missar också att höja valpens livförsäkring till den utbildade jakthundens verkliga värde.
Det gör att ägaren får alldeles för lite i ersättning när livförsäkringen faller ut. Skillnaden kan vara tusentals kronor, avslutar Lena Bjurström.
Jägarens checklista för hunden
- Träna inför jakten.
- Klipp klorna.
- Låta hunden varva ner efteråt.
- Visitera hunden före och efter.
- Se till att hunden har vatten att dricka.