Frimärkets Dag med Älskade mopeder

Lördagen den 24 september firas Frimärkets Dag med en tvåhjuling som älskas av många.
I frimärksutgåvan Älskade mopeder syns åtta olika mopedmotiv. Inspiratör och förslagsställare till utgåvan är mopedentusiasten Jan-Erik Ståhl från Tidaholm, som själv finns med på ett av frimärkena.

Jan-Erik Ståhl har ägnat större delen av sitt liv åt mopeder och i år går hans dröm i uppfyllelse - mopederna blir frimärksmotiv i utgåvan Älskade mopeder med valören 5,50 kronor. Jan-Erik Ståhl syns själv på ett av frimärkena. För fyra år sedan skrev Jan-Erik Ståhl till Posten med förslag om att ge ut frimärken med mopedmotiv. Att det blir verklighet på Frimärkets Dag den 24 september är extra roligt.

- Det känns helt otroligt! Om jag så vann en halv miljon skulle det ändå inte vara i närheten av känslan att mopederna nu blir frimärken, säger mopedsamlaren Jan-Erik Ståhl.

Frimärkets Dag firas i hela landet

Lördagen den 24 september firas Frimärkets Dag på ett 80-tal platser i Sverige. Dagen arrangeras i samarbete mellan Posten och Sveriges frimärksklubbar. Frimärkets Dag är årets största frimärkshändelse och har firats sedan slutet av 1940-talet. I Sverige finns det cirka 100 000 frimärkssamlare. Posten har sedan slutet av 1970-talet gett ut en särskild frimärksutgåva till denna dag. I år är Frimärkets Dag-utgåvan Älskade mopeder.

I Stockholm fyller vi Gallerian med mopeder och mopedakrobatik. Gravör Lars Sjööblom visar gravyrkonstens hemligheter. Gallerian, Hamngatan, den 24 september, kl. 10-18.

I Täby Centrum laddar vi också med frimärksaktiviteter. Gravör Gunnar Nehls signerar, det blir mopedutställning, fiskdamm för barnen och frimärksvärdering.
Täby Centrum, den 24 september, kl. 10-15.

I Göteborg blir det mopedutställning och frimärksfrossa i Nordstan. Vi börjar redan på fredagen den 23 september med handlarmässa, frimärksvulkan och nya frimärksutgåvor. Gravör Martin Mörck finns på plats på lördagen den 24 september. Jan-Erik Ståhl visar sina mopedfavoriter och signerar båda dagarna. Nordstan, fredag 23/9, kl. 10-19, lördag 24/9, kl. 10-18.

Frimärksutgivningar den 23 september

En skygg legend synliggörs på frimärke den 23 september. Svenska och amerikanska Posten ger tillsammans ut frimärkena Greta Garbo - Sverige-USA på Postmuseum i Stockholm. Gravör Piotr Naszarkowski signerar. Utgivningsceremonin sker i närvaro av amerikanska Posten. Passa också på att se Postmuseums utställning "Hälsningar Greta Garbo" efter ceremonin. Postmuseum, Lilla Nygatan 6, i Gamla Stan i Stockholm, kl. 11.30.

Två andra frimärksutgåvor ges också ut den 23 september. Utgåvan Vilda djurungar visar motiven lo, varg, björn och räv och utgåvan Världsarvet 7, den sjunde delen i Postens serie om de svenska världsarven, visar Skogskyrkogården i Stockholm och radiostationen Grimeton i Halland.

Fakta om frimärksutgåvorna

Utgivningsdag 23 september

Greta Garbo - samutgåva Sverige-USA

Greta Garbo är en av Sveriges genom tiderna största filmstjärnor. År 1924 slog hon igenom, 19 år gammal, i stumfilmen Gösta Berlings saga. Som 20-åring flyttade hon till USA och spelade därefter i stora Hollywood-produktioner som Anna Karenina, Ninotchka, Mata Hari och Drottning Kristina. Greta Garbo var en av de skådespelerskor som klarade övergången från stumfilm till ljudfilm på 1930-talet. Hennes förföriska röst blev en stor succé.

Greta Garbo blev mytomspunnen under sin livstid. År 1951 blev hon amerikansk medborgare och adopterade New York som sin hemstad. Hon slutade spela in filmer vid 36 års ålder och levde därefter ett liv utanför rampljuset till sin död år 1990. Greta Garbo ligger begravd på Skogskyrkogården i Stockholm.

Posten uppmärksammar 100-årsdagen av Greta Garbos födelse genom en samutgåva med USA. Den svenska frimärksutgåvan består av två motiv. Det första motivet är ett foto från filmen "Som du vill ha mig" från 1932. Frimärket är graverat av Piotr Naszarkowski. Det andra motivet är Gretas profil, tecknad av Einar Nerman. Frimärket är graverat av Lars Sjööblom.

Den amerikanska frimärksutgåvan består av porträttet från "Som du vill ha mig", graverat av Piotr Naszarkowski.

Posten ger också ut ett souvenirark med porträttet från "Som du vill ha mig". Arket består av fyra identiska frimärken och en bakgrundsbild med Greta Garbo.

Greta Garbo har tidigare porträtterats på frimärke i Sverige. I utgåvan Svensk filmhistoria från 1981 finns ett motiv med Greta Garbo ur Gösta Berlings saga.

Förlagorna till frimärkena är gjorda av Gustav Malmfors. Frimärkena ges ut i häfte om fyra frimärken och två motiv. Utgåvan är graverad av Piotr Naszarkowski och Lars Sjööblom. Frimärkena trycks i en kombination av ståltryck och fyrfärgsoffset. Valören är 10 kronor för 1: a klass utrikes brev.

Vilda djurungar

I en av höstens inledande frimärksutgåvor visas fyra av skogens vilda djurungar - lo, varg, björn och räv.

Lodjuret (Lynx lynx) liknar en katt, men är mycket större. Det kännetecknas av de små tofsarna på öronen och den fläckiga pälsen. Lodjuret lever ensamt i skogarna, ofta i norra Sverige. Lodjursungarna föds i maj-juni i kullar om 1-4 ungar. De föds blinda och diar i ett halvår. När mamman får nya ungar nästa vår, ser hon till att de gamla ger sig av för att klara sig själva.
Vargen (Canis lupus) är ett flockdjur som lever i familjegrupper. En familjegrupp kan bestå av fem till tio vargar ur samma familj. Vargungarna föds i maj månad och är även de blinda vid födseln. En vargunge kan börja jaga själv när den är åtta månader gammal. Vargen stannar hemma ända tills det är dags att bilda egen familj - då är de ungefär två år gamla.

Björnen (Ursus arctos) trivs bra i skogarna i norr. Björnungarna föds i idet i december - januari. De är blinda med tunn päls och diar så mycket att de är tio gånger större än vid födseln när de lämnar boet på våren. Björnmamman kan få 2-3 ungar åt gången och diar dem under hela sommaren. Efter att ha gått i ide med sin mamma i en eller två vintrar lämnar ungarna mamman för att klara sig själva.

Räven (Vulpes vulpes) har sitt hem i hela Sverige. Rävungarna föds i mars-maj. Kullen består ofta av runt fyra ungar. Rävungarna är blinda till en början och öppnar ögonen först efter två veckor. De bor med sin mamma till november månad, då de flyttar hemifrån för att klara sig på egen hand.

Frimärkena är illustrerade av Inga-Karin Eriksson och ges ut i häfte om tio självhäftande frimärken med fyra motiv. Frimärkena trycks i fyrfärgsoffset. Valören är 1: a klass inrikes brev.

Världsarvet 7

Skogskyrkogården och Grimeton

Den sjunde delen i serien om de svenska världsarven består av två rullfrimärken. Ett frimärke visar Skogskyrkogården och ett visar radiostationen Grimeton i Halland.

Skogskyrkogården i Stockholm skapades av Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz mellan år 1914 och år 1940 och har haft stort inflytande på utformningen av begravningsplatser runt om i världen. Rullfrimärket med Skogskyrkogården visar hur landskap och arkitektur smälter samman till en vacker enhet.

Radiostationen i Grimeton i Halland är Sveriges trettonde världsarv. Den uppfördes i början av 1920-talet och är idag den enda fungerande kvar i sitt slag. Radiostationen i Grimeton representerar ett avgörande steg i utvecklingen av den moderna trådlösa kommunikationen. Den är med sina imponerande antenntorn också ett av västra Sveriges största byggnadsverk och ett unikt teknikhistoriskt monument.

Förlagan till Skogskyrkogården är gjord av Eva Ede. Piotr Naszarkowski har graverat frimärket som trycks i kombinationstryck med 1 färg stål och fyrfärgsoffset. Valören är 5 kronor, ekonomibrev. Förlagan till Grimeton är gjord av Hannu Järviö. Piotr Naszarkowksi har graverat frimärket som trycks i 3 färger stål och ges ut i valören 4,80 kronor, föreningsbrev.

Utgivningsdag 24 september

Älskade mopeder - Frimärkets Dag 2005

Två hjul och en motor gör kulturhistoria. Mopedernas storhetstid var mellan år 1950 och 1970. Mopedlagen, som infördes år 1952, innebar att motoriserade cyklar kunde köras utan körkort, försäkring och registrering. Det bäddade för en rekordartad försäljning av mopeder som nådde sin kulmen år 1955 med 123 000 sålda mopeder i Sverige. Mopeden blev snabbt en ungdomssymbol och bidrar än idag till frihetskänslan hos många unga.

Efter vårens och sommarens mopedåkande Posten ger ut mopeder genom tiderna i frimärksutgåvan Älskade mopeder. På så sätt kan vi njuta av dessa fordon även under den kallare delen av året.
De åtta motiven visar olika mopedfabrikat och mopeddetaljer. I utgåvan syns mopeden "Fram Solifer" från 60-talet, en Husqvarna Novolette, en Norsjö flakmoped, en EU-moped av märket Peugot Speedfight II, en kulimotor från Johnson-Verken i Örebro, en Zündapp-motor på en Zündapp Sport Combinette och ungdomar med mopederna Victoria Vicky Super Luxus och Monark (60-tal). Dessutom ser vi Jan-Erik Ståhl i mopedverkstaden i Tidaholm på ett av frimärkena.

Till frimärkets dag ges även souvenirarket Älskade mopeder ut. Från utgåvan Älskade mopeder har mopedfrimärket 60-tal lyfts ut och bildar ett helt eget ark med nio identiska frimärken. Märket är exakt detsamma som motsvarande frimärke i häftet.

Frimärkena ges ut i häfte om åtta frimärken och lika många motiv. Olöf Baldursdottir har formgivit efter fotografier av Knut Schelin och Claes Johansson. Utgåvan är graverad av Lars Sjööblom, Piotr Naszarkowski, Martin Mörck och Gunnar Nehls. Fyra av frimärkena trycks i en kombination av ståltryck och offset och fyra trycks i enbart offset. Valören är 1: a klass inrikes brev.

Pressmeddelande från: Posten
Artikeln publicerad: 050923


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com