Närtrafik, som är en form av kollektivtrafik där resenärer kan resa från valfri adress på landsbygden in till sin närmaste tätort eller till kommuncentrum, har utvecklats och förenklats. En nyhet är att det nu finns fasta hållplatser i tätorter och kommuncentrum där resenärerna lämnas och hämtas.
Trafiken kör mellan landsbygdsområde, där den hämtar resenären vid hemadressen, till den närmaste tätorten eller till kommuncentrum. Exempelvis så kan alla som befinner sig på landsbygden i Skara kommun åka in till Skara. De kan sedan åka tillbaka från någon av närtrafikhållplatserna i Skara centrum till en adress på landsbygden.
I och med de nya hållplatserna och att trafiken också får en tidtabell blir Närtrafik mer lik vanlig kollektivtrafik. Alla kan resa med Närtrafik och den körs med bilar när någon beställt en resa, till skillnad från en busslinje som går oavsett om någon vill åka eller inte. Närtrafiken är styrd av en tidtabell som anger mellan vilka tidsintervall det går att resa. Kostnaden för den som vill åka är densamma som för den som åker med en enkelbiljett på bussen.
I Skaraborg finns Närtrafik i alla kommuner utom i Hjo. Konceptet för trafiken ser likadant ut överallt, det som skiljer kommunerna är antalet dagar och/eller tillfällen per dag som det går att resa.