Vägverket vill komplettera systemet med hastighetsgränser, så att det går att använda även 40, 60, 80, 100 och 120 km/tim. Det skulle göra det lättare att anpassa hastighets-gränserna efter rådande förhållanden. I december 2004 fick Vägverket av Regeringen i uppdrag att föreslå ändringar i dagens hastighetssystem för att anpassa hastighetsgrän-serna till nollvisionen och övriga transportpolitiska delmål.
Det betyder exempelvis: att hastigheten på 90-vägar kan sättas ned till 80 km/tim vintertid och att 120 km/tim kan bli tillåtet på de säkraste motorvägarna. På de nya mitträckesvägarna blir normalt högsta tillåtna hastighet 100 km/tim, medan den kan vara 80 km/tim på farliga 2-fältsvägar. I tätorter kan 40 km/tim vara lämpligt på en del gator i huvudnätet. Principen är att hastighetsgränsen ska vara tydligt kopplad till förhållandena, t.ex. trafikmängd, väglag, sikt och vägens utformning. Det nuvarande systemet är alltför trubbigt för att kunna åstadkomma detta.
- Om vi får acceptans för de nya gränserna kan det på sikt betyda att minst 40 -50 liv/år kan sparas. Vi ska också arbeta med andra åtgärder för att öka förståelsen och respekten för hastig-hetsgränserna. Det finns en potential att spara minst 150 liv/år om de samlade åtgärderna för ökad förståelse och respekt för hastighetssystemet skulle lyckas fullt ut. Dessutom skulle koldioxidutsläppen minska med 700 000 ton/år, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.
Andra åtgärder som föreslås är
- information om de nya hastighetsgränserna
- ökad användning av variabla hastighetsgränser
- ökad användning av övervakning med kameror, automatisk trafikkontroll
- fler poliser på vägarna när de nya hastighetsgränserna införs och minskad tolerans för hastighetsöverträdelser, eventuellt även högre böter
- ökad användning av teknik i bilarna som hjälper förarna att följa hastighetsgränserna (intelligent stöd för anpassning av hastigheter, ISA).
Hastighetsgränser som varierar med trafik-, väder- och väglagsförhållanden ökar effektiviteten i transportsystemet och acceptansen för hastighetsgränserna. Men grundprincipen ska även i framtiden vara att hastighetsgränserna skyltas med vägmärken.
- Det är viktigt att trafikanterna tydligt uppfattar vilka hastighetsgränser som gäller. Intelligenta system som ISA kan i framtiden bli ett stort stöd för trafikanterna, men skyltningen behövs för att det ska bli tydligt vad som gäller, framhåller Ingemar Skogö.