Så här lyckas du med komposten
Kompostering är en form av källsortering som gynnar vår miljö, bland annat genom att transporterna av sopor minskas och man får ett fint jordförbättringsmedel. Ungefär hälften av det vanliga hushållsavfallet kan komposteras.
Trädgårdsavfall ska man kompostera på tomten eller köra till återvinningscentralen i Götene. Där lägger man avfallet antingen till högen med trädgårdsavfall eller flisbart materiel, beroende på vilket man har med sig. Trädgårdsavfallet komposteras och används bl a till att göra matjord. Eldning av trädgårdsavfall bör undvikas, eftersom det kan förorsaka olägenhet för kringboende.
Det är inte svårt att kompostera matavfall, men det krävs lite tid och kunskaper för att lyckas. Viktigt är att komposten hålls lagom fuktig och att det är en bra blandning av olika material. Efter tre månader är matavfallet i en väl fungerande kompost så pass nedbrutet att det utan risk för skadedjur kan flyttas till en öppen trädgårdskompost. Efter ett år är komposten färdigt att användas. Då ser den ut, känns och luktar som jord.
Tänk på att
- Kompostbehållaren för matavfall ska vara skadedjurssäker, det vill säga den får ha maximalt 4-6 mm stora springor och ett lock som hindrar fåglar att riva ut material. Främst ben från t ex kyckling kan bli en fara för hundar som hittar dessa senare på marken.
- Komposten bör även vara isolerad för att nedbrytningen skall gå snabbare och för att komposten inte ska frysa till under vintern.
- Låt aldrig färskt matavfall ligga på ytan, utan täck eller blanda ned det direkt.
- Avfallet bör vara finfördelat och fuktigt, men inte vått.
- Ha alltid strömaterial till hands, t ex sågspån, flis eller torra löv.
- Rör om i komposten då och då, så att den syresätts. Detta behövs för att förbättra nedbrytningen.
- Alla som vill öka sin sophämtningsintervall genom att börja kompostera matavfall ska anmäla detta till miljö- och byggenheten.