För mycket farligt avfall i soporna

Nio av tio svenskar lämnar oftast sitt farliga avfall på rätt sätt, visar en färsk undersökning från RVF - Svenska Renhållningsverksföreningen. Kunskapen om vad som är farligt avfall och hur det ska hanteras är också hög. Trots detta hamnar en del av det farliga avfallet i soppåsen, uppskattningsvis 4 600 ton årligen. Jämförelsevis samlades 25 700 ton farligt avfall in i hela landet förra året.

Kunskapen om vad som är farligt avfall och hur det ska hanteras är alltså hög. Men känslan av den egna ringa betydelsen hindrar många från att faktiskt lämna in det. Bekvämligheten påverkar också negativt, det är lätt att slänga i soppåsen. Undersökningen visar också att det framför allt är unga som är dåliga på att sortera ut farligt avfall. Svenskarna i allmänhet inser det viktiga i hanteringen av farligt avfall men ser sina begränsningar främst i tidspress och stress. Man har dock en vilja att göra rätt när det gäller farligt avfall.

En jämförbar undersökning genomfördes 1999. Då uppgav 75 procent att de lämnar in merparten av sitt farliga avfall. 2005 var den siffran 89 procent. RVF kommer nu kontinuerligt att undersöka hushållens kunskap om farligt avfall för att kunna optimera insatserna för väl fungerande insamlingssystem.

- Den samlade mängden farligt avfall är inte stor, men det är viktigt att det samlas in separat för att inte störa återvinningen, säger RVFs vd Weine Wiqvist. Engagemanget hos allmänheten är glädjande och kan utvecklas. Det medför nya utmaningar för avfallshanteringen vad gäller information och motivationsskapande åtgärder.

- Det finns många kommuner som lyckats nå riktigt bra insamlingsresultat. Deras framgångsrecept kan säkert vara något att inspireras av, säger Weine Wiqvist.

Pressmeddelande från: RVF – Svenska Renhållningsverksföreningen
Artikeln publicerad: 050826


Copyright © Hällekis Kuriren, Lövängsvägen 15, SE-53374 Hällekis, SWEDEN
Phone: +46 (0)510 540 022, Fax: +46 (0)510 540 022, Mobile: +46 (0)70 208 43 52, Mail: info@hallekis.com