Efter flera utbrott i Asien under de senaste två åren har fågelinfluensa (aviär influensa) nått södra Ryssland och Kazakstan. Fågelinfluensa är en fågelsjukdom som orsakas av ett influensavirus. Sjukdomen är mycket smittsam mellan fåglar och ibland kan även människor infekteras.
Mildare varianter av viruset finns naturligt bland sjöfågel och viruset kan spridas genom flyttande fåglar. Här har flyttfågelvägarna stor betydelse för bedömningen av möjlig smittspridning. För att ett sådant virus ska kunna orsaka ett utbrott av fågelinfluensa krävs att fjäderfä först infekteras genom kontakt med vilda fåglar. Därefter måste viruset cirkulera en tid i besättningen innan det förändras till att bli mer sjukdomsframkallande och kan först då orsaka allvarlig sjukdom på fåglarna. Infektionen kan sedan spridas vidare till andra besättningar och även tillbaka till vilda fåglar. Endast i sällsynta fall insjuknar vilda fåglar i sjukdomen och blir då vanligtvis så svårt sjuka av influensan att de inte orkar flyga särskilt långt.
För att människor ska kunna smittas krävs närkontakt med infekterade fåglar. De allra flesta människor som infekterats i Asien har haft mycket nära kontakt med sjuka eller döda fjäderfä. Som tidigare gäller att det aktuella viruset måste förändras för att det ska kunna börja spridas från människa till människa. Hittills finns inga tecken på något sådant och de senaste fynden ökar inte risken för detta. Tvärtom är de nu aktuella områdena glest befolkade och kontakterna mellan människa och fågel mindre intensiva än i Sydostasien. Även om influensavirus kan förekomma i slaktkroppar och på äggskal från sjuka fåglar, finns det inte några data som antyder att smitta kan drabba människa via smittade livsmedel.
Flera myndigheter bevakar läget
I Sverige bevakar flera myndigheter läget, bland annat Arbetsmiljöverket, Jordbruksverket, Livsmedelsverket, Naturvårdsverket, Smittskyddsinstitutet, Socialstyrelsen och Statens veterinärmedicinska anstalt. Fågelinfluensa lyder under epizootilagen som ligger inom Jordbruksverkets ansvarsområde. Ett samarbete mellan svenska myndigheter om zoonoser (sjukdomar som kan smitta mellan djur och människa) förekommer sedan tidigare. Samarbetet har intensifierats under det senaste halvåret, bland annat för att ha en god beredskap för fågelinfluensa.
Flyttfågelvägarna
Just nu undersöks bland annat flyttfågelvägarna ytterligare för att ge underlag för fortsatt bedömning av riskerna för att smittan ska nå Sverige. Risken för att de flyttfåglar som i höst kommer att passera Sverige är smittade med det virus som orsakat utbrotten i Asien bedöms som liten och det finns f.n. inte tillräckliga skäl för att vidta åtgärder från myndigheternas sida. Frågan följs emellertid kontinuerligt av EU, WHO, FAO och OIE (motsvarighet till WHO på djurområdet). Aviär influensa diskuteras inom EU torsdagen den 25 augusti. Nya rekommendationer kan komma att gälla och vi är öppna för att situationen kan komma att förändras.
I Nederländerna (och i Tyskland fr.o.m. mitten av september) har man bedömt risken för smittspridning som tillräckligt stor för att fatta beslut om att kommersiella fjäderfäbesättningar ska hållas inne. Nederländerna drabbades under 2003 av ett stort fågelinfluensautbrott och lyckades då bekämpa den. Förhållandena i Nederländerna och Tyskland skiljer sig på flera sätt från de svenska, bland annat genom fler och större hönsflockar och kortare avstånd mellan dem.
Övervakning pågår sedan länge
Fågelinfluensa har hittills aldrig påvisats hos svenska tamfjäderfä. Övervakning av fågelinfluensaviruset hos svenska fjäderfä görs genom EU:s gemensamma övervakningsprogram för fjäderfä och vilda fåglar. Det svenska kontrollprogrammet omfattar undersökning av värphöns, avelsdjur, kalkoner, ankor, gäss, strutsar och vilda fåglar. Provtagning av fjäderfä sker genom blodprov vid slakt. Analyserna utförs vid Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA. Jordbruksverket är ansvarig myndighet och har gett SVA uppdraget att planera och genomföra övervakningsprogrammet. Provtagningen på slakterierna görs av veterinärer anställda av Livsmedelsverket. Vilda fåglar fångas in för träckprovtagning vid Ottenby fågelstation och proverna analyseras på Ottenbys laboratorium vid Kalmar infektionsklinik och Smittskyddsinstutet. Provtagningen på vilda fåglar inom programmet utökas i år.
Om misstanke finns om fågelinfluensa hos fjäderfä ska det anmälas till veterinär.
Texten ovan har gemensamt utarbetats av Arbetsmiljöverket, Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Naturvårdsverket, Smittskyddsinstitutet, Socialstyrelsen och Statens Veterinärmedicinska Anstalt.
Läs mer om Fågelinfluensa (Aviär influensa) http://www.sva.se/dok/214.html