Vad handlar egentligen en arkeologs vardag om? Skelett och guldskatter eller mörka jordfläckar och krukskärvor? På Arkeologidagen den 21 augusti berättar arkeologer om sitt arbete och om fynden som görs. Runt om i landet kan man besöka pågående utgrävningar, lyssna på spännande föreläsningar, låta barnen gå arkeologiskola eller ta med egna fynd och få dem daterade.
På flera platser i Sverige pågår just nu arkeologiska undersökningar. Varje år gör arkeologerna fynd som leder till nya frågor och nya teorier om hur människans livsvillkor har sett ut. Arkeologidagen är ett återkommande arrangemang och ett tillfälle att lära sig mer om arkeologi och kanske själv prova på att vara arkeolog för en dag. Hur känns det egentligen att vara den första som rör vid ett föremål som inte sett dagens ljus på flera tusen år?
På drygt fyrtio platser runt om i landet pågår aktiviteter under hela söndagen. Bland annat kan man besöka utgrävningar i Hyllie och prova på att gräva själv eller gå på en kulturhistorisk vandring. På Antikmuseet i Lund blir det debatt om samlingar, vetenskaplig forskning och återbegravning. Sjöhistoriska museet i Stockholm bjuder på föredrag om marinarkeologi i samband med undersökningarna inför den nya Citybanan. Både Birkamuseet och Gamla Uppsala museum arrangerar arkeologiskola för barn. I Gamla Uppsala kan man också lyssna på föredrag om undersökningarna kring Gamla Uppsala kyrka.
Arkeologidagen arrangeras återkommande varje år på initiativ av Riksantikvarieämbetet. Aktiviteterna arrangeras bland annat av aktörerna vid pågående utgrävningar, fornbyar och av arkeologiska föreningar.
Del ut programmet i länet:
Att ge liv åt arkeologin - Ekehagens Forntidsby
Välkommen till Ekehagen Forntisdsby. Vi arbetar med att levandegöra forntiden genom att rekonstruera boplatser och miljöer och experimentera kring forntida hantverkstekniker och problemlösningar. Som besökare får Du kliva in i ett museum där Du med hand och sinnen får prova och göra upptäckter. Under dagen pågår försök kring bronsgjutning med förlorad form, tillverkning av glaspärlor, mat tillagad med hjälp av forna tiders metoder, textila tekniker och guidade turer. Mycket barnvänligt! Ekehagens Forntidsby finns i Åsarp, utmed rv 46, 2 mil söder om Falköping. Öppet kl. 10 - 18. Guidningar kl 12, 14 och 16.
Arrangör: Ekehagens Forntidsby.
Kontaktperson: Elinor Gradh, 0515-500 60.
Utgrävningarna i Sunnerby
Grävningen i Sunnerby är öppen kl. 12 - 16. Besökare är välkomna att delta i utgrävningen och pröva på hur det är att vara arkeolog. Arkeologer på plats visar och berättar om utgrävningen.
Arrangör: Vänermuseet
.
Kontaktperson: Anna Nyqvist Thorsson och Andrea Balassa, 0510-77 09 06, 0510-77 00 15, 0734-34 63 62.
Gånggriften Hjelmars rör
Förevisning av arkeologisk undersökning i anslutning till gånggriften Hjelmars rör i Falköping, kl. 12 - 16. Gånggriften ligger i Falköpings östra utkant, strax intill Volvo. I anslutning till undersökningen arrangeras föreläsningar och fyndvisning på Falbygdens museum.
Arrangör: Västergötlands museum och Falbygdens museum.
Kontaktperson: Tony Axelsson, 0511-26000 och Peter Jankavs, 0515 850 50.