Enligt gammal tradition är det kräftpremiär den 7 augusti. Nu finns det inte längre en officiell premiär men de flesta börjar ändå fiska runt detta datum. Numera är det är vattenägaren som bestämmer. Om man inte äter havskräftor förstås, då kan du njuta av kräftor året runt.
Skillnad på kräfta och kräfta!
De som bor på västkusten pratar om kräfta och sötvattenskräfta. Det vill säga, det är havskräftor som serveras på de flesta kalasen. Havskräftorna fiskas året om men det är just i augusti och fram till oktober vi äter mest.
På ostkusten skall de kokta kräftorna vara signalröda och fiskade i sötvatten. Trots att priset på de svenska kan vara hur högt som helst är de åtråvärda och lättsålda.
Havskräftan
När man skall köpa havskräftor till kalasen kan det vara stor skillnad på storlek och kvalitet. Till skillnad från andra skaldjur spelar det ingen roll om den är död eller levande före kokning. Havskräftan fiskas huvudsakligen med bottentrål, men det finns också burfångade kräftor som är större, renare men också betydligt dyrare. Alla havskräftor tillhör samma art Nephrops norvegicus.
Flodkräfta och signalkräfta
Den förödande kräftpesten har varit ett problem i Sverige sedan förra seklets början. Flodkräftan slogs i det närmaste ut och ersattes på 1960-talet av signalkräftan från USA. Numera har flodkräftan återhämtat sig något i vissa vattendrag men fortfarande slår kräftpesten till på sina håll och utgör ett ständigt hot mot flodkräftan. Signalkräftan däremot har under århundranden, innan den inplanterades i Sverige, gradvis utvecklat en resistens mot kräftpesten.
Varje år säljs stora mängder av importerade sötvattenskräftor som odlats runt om i världen. Här i Sverige importerar vi mest från USA, Turkiet och Kina. Kvaliteten och smaken varierar. Varje år görs smaktester som publiceras i dags- och veckopress. Varken förpackning eller pris avslöjar innehållets kvalitet varför det är en chansning om man inte sneglat på testteamens utlåtande.
Att kalasa på kräftor är ofta förknippat med glad och uppsluppen stämning. Tillåter vädret sitter man gärna ute eller i enkla uthus, lador mm som är förlåtande mot kräftspad och en och annan förlupen kräftklo. Förutom att kilopriset på kräftor ofta är högt, är kräftskivan ett lättsamt kalas med få och enkla tillbehör. En hatt, haklapp, servetter, bröd, smör, ost, snaps och kall öl. Samt sånghäfte.
Hur underbart gott det än smakar med kräftor är det, framförallt i sötvattenkräftorna, inte mycket mat i varje kräfta. Det kan vara så lite som 1,5 g! Någon har påstått att det går åt mer energi att pilla ut köttet ur kräftorna än vad kräftorna ger. Man går alltså back på kräftkalasen! Hur som helst kan det vara gott att starta kvällen med en matig paj på t ex lax och spenat, skinka och ost eller vad man tycker är gott.
Nu håller vi tummarna att sensommaren blir riktigt fin med varma långa nätter för alla kräftkalas. Slurp!