Ödestimmar på Axevalla Hus - dramatiskt skådespel om vår historia
På en halvö i Husgärdessjön invid Axevalla hed ligger resterna av Axevalla Hus. Borgen var en gång "nyckeln till Svea Rike", enl. Ture Turesson Bjelke, slottsherre och en av 1400-talets mäktigaste män i vår landsända.
|
Leif Olson på spelplatsen i mars
|
Den 20-21 augusti spelas några dagar i borgens dramatiska historia upp i skådespelet "Ödestimmar på Axevalla Hus." Författare är Ewert Jonsson, känd Arnguide, och Leif Olson, som också regisserar spelet.
Vid mitten av 1400-talet stod danskarna praktiskt taget vid vår tröskel. Halland var danskt och när deras krigshär kom till Lödöse började marken kännas het här i Västergötland. Den största försvarsanläggningen här var då Axevalla Hus.
|
Ewert Jonsson visar plan över hur borgen en gång sett ut
|
Ture Turesson Bjelke satt som hårdför fogde på Axevalla Hus och hade svurit kungen, Karl Knutsson Bonde sin trohetsed. Detta hindrade honom emellertid inte från att i smyg skicka ett brev till den danske kungen där han erbjöd sig att lämna över fästningen till danskarna. Hade detta skett hade troligen vår historia sett annorlunda ut. Men en ung ädling, Tord Bonde motade Olle i grind, han lyckades stoppa danskarna vid Lödöse och avslöjade samtidigt Bjelkens svek.
Upptakten till detta och vad som sedan skedde är ingredienserna i det ca en timme långa spelet. Dramatik och avgörande händelser i vår historia, spelas upp i tidsenliga dräkter, med hög såväl som låg, munkar, väpnare, pigor, stormän och vackra jungfrur inramade av musik, gyckelspel och körsång. Där finns både spänning och kärlek. Spelet ges i fyra föreställningar.
|
Gruppen som planerat spelet om Axevalla Hus samlads ibland på Pansarmuseet under Per Åke Kronbladhs (t.v) ledning
|
Regissör är Leif Olson, som bearbetat ett manus av Ewert Jonsson, av många känd som kunnig Arnguide.
Den pampiga naturliga dekoren, kullarna, resterna av borgen, träden och sjön utgör en intressant spelplats och Edna Cers har som scenograf ytterligare satt touche på scenbilden. Hon har tidigare arbeta tillsammans med Leif Olson som scenograf och kostymtecknare i flera uppsättningar.
|
Leif Olson, Anne Nilsson. Anki Körling, Linnea Svensson, Pelle Svensson
|
Skådepelarna kommer från Skövde, Skara, Mariestad, Götene och Lidköping, flera har varit med i tidigare uppsättningar av Leif Olson, t ex i Balladen om Jarl Birger.
Till spelplatsen får man ta sig till fots från Pansarmuseet, via gården Husgärdets allé, och sedan över ängarna. Sluttningen vid borgen är ganska brant så besökarna rekommenderas att ta ordenligt på fötterna samt medföra filtar och ev. regnskydd eftersom spelet sker utomhus. Vid Pansarmuseet bjuds på ärtsoppa och tilltugg före föreställningen och promenaden därifrån tar ca 10 minuter. Speltider är: lördagen den 20 augusti kl. 17 och 19. Söndagen den 21 augusti kl. 17 och 19.
Leif Olson
Artikeln publicerad: 050809
|