Under de senaste dagarna har svenska jordgubbar av vissa media hängts ut som giftiga och besprutade med nervgift.
- Som så ofta är det bara halva sanningen som kommit ut, säger Kirsten Jensen, trädgårdskonsulent på Länsstyrelsen i Västra Götalands län.
- Det är olyckligt om ofullständig information om medlet Vertimec (tillåtet mot kvalster i jordgubbsodlingar) får lov att förstöra det förtroende som konsumenterna har för svenska jordgubbar. Det är mycket få odlare som använder medlet före skörd, och de svenska odlarna arbetar hårt för att ersätta farliga gifter med naturligt förekommande ämnen och nyttoorganismer. Det är inte rättvist om detta arbete skall straffas p.g.a. ofullständiga upplysningar i en tidningsartikel, säger Kirsten, som tillägger att hon inte själv har betänkligheter att äta jordgubbar som behandlats med Vertimec.
Kemikalieinspektionen har fått in resultat av noggranna undersökningar om resthalter av Vertimec i jordgubbar och därför satt ner karenstiden till tre dagar i likhet med andra länder i Europa varifrån bär importeras, t.ex. Holland. Avsaknaden av resthaltanalyser var anledningen till de tidigare mycket strikta villkoren för användningen av medlet.
- Det aktiva ämnet i Vertimec är inte något konstgjort framställd gift, utan kommer från en vanlig jordbakterie. Som för alla naturliga ämnen finns det därför processer som bryter ner det, i detta fall främst solljus som det är oerhört känsligt för, berättar Kirsten. Enligt livsmedelsverket finns det mindre än 1/10 av gränsvärdet kvar på jordgubbarna tre dagar efter besprutningen.
Det aktiva ämnet i Vertimec - abamectin - blockerar en bestämd receptor för nervimpulser, kallat GABA. Hos insekter och kvalster - de skadedjur som jordgubbsodlarna bekämpar med Vertimec - är dessa receptorer mycket lätta att nå för medlet. Under evolutionen har dock dessa receptorer blivit allt mer välskyddade, så att abamectinet hos t.ex. människor först måste ta sig igenom dessa skyddsmekanismer för att kunna fungera som nervgift. Inte ens alla insekter och kvalster dödas av medlet, det är t.ex. ovanligt milt mot rovkvalster.
Med sina medfödda skyddsmekanismer löper människor än mindre risk för hälsoskador än rovkvalstren gör.