I år åker fler barnfamiljer på semester utomlands jämfört med förra året. Budgeten för utlandssemestern har ökat från i snitt 20 000 till 30 000 kronor per familj. Det betyder att svenska barnfamiljer totalt spenderar 13 miljarder kronor på utlandssemestern. Det visar en färsk Temoundersökning som Nordea låtit genomföra.
Nordea har för tredje gången låtit Temo fråga familjer med barn i åldern upp till 15 år hur deras semesterplaner ser ut. Utmärkande i år är bland annat att fler barnfamiljer väljer att åka utomlands på sin semester. I år åker 42 procent mot förra årets 31 procent till utlandet. En tydlig trend är också att budgeten för utlandsresan har stigit med 50 procent på två år från 20 000 till 30 000 kronor. Kostnaden för Sverigesemestern, som är vanligast, är oförändrad på 13 000 kronor.
Undersökningen visar också att väder och klimat har större betydelse i år än det hade 2003. 63 procent anger i år att det har stor betydelse mot 53 procent 2003. Storstadsfamiljen planerar mer inför semestern än glesbygdsfamiljen och fler har sparat inför årets semester, 22 procent, mot 11 procent 2003. Årets tidiga skatteåterbäring hjälper till att finansiera semestern som till största delen betalas via sparade pengar, 64 procent uppger det alternativet, och lönen, 59 procent anger det alternativet.
- Det är viktigt att se realistiskt på sin resbudget och även planera för att ha tillräckligt med pengar till nöjen och uppehälle på resmålet. Det är glädjande att andelen familjer som sparar till semestern har ökat med 100 procent på två år, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.
Turkiet är billigaste landet att åka till enligt Nordeas egen semesterortsjämförelse. Semesterindexet tar hänsyn till resekostnaden men räknar också in kostnader för mat och nöjen.
- Tuff konkurrens har fått charterpriserna att falla med cirka 7 procent på två år. Men kostnaderna för uppehället har dock stigit på de flesta håll i Europa. Den som själv aktivt letar resor kan få mycket bra priser, säger Annika Winsth, senioranalytiker på Nordea som gjort indexet.
Den som vill maximera reskassan bör planera växlingen till andra tidpunkter än på sommaren eftersom svenska kronan då brukar vara svag.